A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Fotó: Béjart Ballet Lausanne
Mi a közös egy futballistában és egy táncosban?

Mi a közös egy futballistában és egy balett-táncosban?

Kovács Zsolt Vencel a híres Bejart Ballet társulatának tagja. Markó Iván után ő az egyetlen magyar, aki ebben a világhíres csapatban dolgozhat. Őszintén reméljük, hogy az ünnepi időszakot ő is és a társulat többi tagja is átvészelte sérülés nélkül.
 
Elindult a regisztráció a Hungarian Ballet Grand Prix – Veszprém 2023-ra

Elindult a regisztráció a Hungarian Ballet Grand Prix – Veszprém 2023-ra

A nemzetközi balettversenyre a 7-18 éves balettnövendékek jelentkezését várják március 14-éig.
 
Fotó: Sinco

Nem lejárt lemez – Kiss Tibi és az Aranyakkord már színházban is!

A Kiss Tibi vezette Aranyakkord korábban megjelent zenés dalgyűjteménye, a Dalok a bolhapiacról most színházi darabként elevenedik meg a Győri Balett művészei és Pál Kálmán, a Karzat Színház vezetőjének segítségével. A premier május 11-én, a Müpában lesz, de Szentendrén lesz egy...
 
Fotó: Pécsi Balett/FB

Hatvan éves – és még mindig fantasztikusan táncol, ki az?

Eláruljuk, a Pécsi Balett. Új bemutatókkal, emlékező műsorokkal ünnepelné fennállásának hatvanadik évfordulóját a tánctársulat márciustól.
 
10 dolog, amit érdemes tudni Franz Kafka életéről

Mi a FRANC? Avagy 10 dolog, amit érdemes tudni Franz Kafka életéről

Egyfelvonásos tánckrimit készített a Székesfehérvári Balett Színház Franz Kafka életéről: a Franc című produkció bemutatója február 4-én lesz a Vörösmarty Színházban. De vajon mi lehetett az, ami megfogta az alkotókat a Prágában született, zsidó származású német író...
 
Fotó: Pécsi Balett

Adománygyűjtést szervez a Pécsi Balett

A Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ neveltjei számára szervez adománygyűjtést a Pécsi Balett. Az adományokat a Zsolnay Negyed Major utcai portáján lehet leadni. A társulat szenteste előtt a fővárosban lép fel a Diótörővel.
 
Fotó Czár Gergely/FB

A Hamupipőkével szerettetik meg a gyerekekkel a balettet Szegeden

A világ egyik legtöbbet feldolgozott, előadott, megfilmesített meséjét, a Hamupipőkét mutatja be a Szegedi Kortárs Balett, a produkciót a Tisza-parti városban péntektől, a Budapesten december 11-től láthatja a közönség.
 
Fotó: Szegedi Kortárs Balett

Balettmesék felnőtteknek és gyerekeknek Szegeden

A következő évadban kicsiknek és nagyoknak egyaránt mesét állít a színpadra Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője.
 
Mesebalett született János vitéz kalandjaiból

Mesebalett született János vitéz kalandjaiból

Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, a János vitéz elevenedik meg a Miskolci Nemzeti Színházban. A Miskolci Balett új bemutatója a legkisebbeket várja.
 
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Hogyan születik egy koreográfia?

Credo címmel mutatják be Juronics Tamás új darabját, a Szegedi Kortárs Balett produkcióját a Tisza-parti városban pénteken, Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban pedig február 28-án.
 
Üveggel táncolók – Amerikai koreográfus tart kurzust a miskolci balettosoknak

Üveggel táncolók – Amerikai koreográfus tart kurzust a miskolci balettosoknak

Garrett Smith amerikai koreográfus január 12-ig tart egyhetes kurzust a Miskolci Balett táncosainak. A táncművész szinte egész Európát és Amerikát is bejárta, hitvallása: „A színpad a vásznam, a táncosok pedig a festékem”.
 
Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok