Nem lejárt lemez – Kiss Tibi és az Aranyakkord már színházban is!

2022. March 17.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

A Kiss Tibi vezette Aranyakkord korábban megjelent zenés dalgyűjteménye, a Dalok a bolhapiacról most színházi darabként elevenedik meg a Győri Balett művészei és Pál Kálmán, a Karzat Színház vezetőjének segítségével. A premier május 11-én, a Müpában lesz, de Szentendrén lesz egy előbemutató is.

Fotó: Sinco

Az Aranyakkord Kiss Tibor (Quimby), Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) és Gábor Andor „UFO” formációja, egy kísérleti műhely, dalkeltető, játék a zenével és a szöveggel. 2019-ben jelentették meg Dalok a bolhapiacról című zenés kisfilmjüket, a képzelt színdarab ihlette dalok pedig most valóban színpadra kerülnek, szereplői megelevenednek és egy másik történetben születnek újjá az Aranyakkord, a Győri Balett és a Karzat Színház közös produkciójaként.

„A nő és a férfi minden létező emberi boldogság és boldogtalanság középpontja. A tárgyak, amikkel körül vesszük magunkat, emberi nagyságunk és gyarlóságaink néma tanúi, gyakori túlélői. A bolhapiac a megunt tárgyak és a hozzájuk tartozó lelkek vására. Nagyjából erről szól az előadásunk. Nőkről és férfiakról, rólunk, akik életünk megunt tárgyait, hétköznapjaink emlékeit keressük minden hétvégén a bolhapiacokon” – meséli a darabról a Karzat Színház vezetője, az előadás rendezője, Pál Kálmán.

„Az előadás reményeink szerint visszatükrözi a hétköznapi emberi lét értékeit, fájdalmait és szépségeit egyaránt. Ez egy nagyon lírai, bensőséges történet, nem filozofikus értelemben, sokkal inkább hétköznapi értelemben jelennek meg benne keresések és megoldások. Van benne ösztönösség, zsigeri kalandok, ébredések, őrület, durvaság, fájdalom és remény – pont, mint az életben” – fűzte hozzá Kiss Tibi.

Az előadás egyszerre lesz élő koncert és táncszínház, amelyben a Győri Balett művészeit, Szalai Juditot és Sebestyén Bálintot is köszönhetjük.

„A Győri Balett számára mindig nagy öröm, kiemelkedő művészekkel, zenészekkel történő együttműködés. A társulat vezetőjeként magam is keresem és örömmel veszem az olyan különleges együttműködések lehetőségét, amiben több előadóművészeti műfaj, köztük a balett lehet egyszerre színpadon. A Pál Kálmán rendezésében színpadra kerülő különleges kollaboráció, igazi kuriózum lesz élő színházművészetünk világában. Az előadás Kiss Tibor által vezetett Aranyakkord zenekar páratlan zenei világa, Sebestyén Bálint Harangozó- díjas táncművészünk koreográfiájával párosulva koncert élmény és táncművészeti előadás egyben” – beszélt az együttműködésről Velekei László, a Győri Balett igazgatója.

A különleges darab premierje május 11-én, a Müpában lesz, azonban, aki már korábban „ellátogatna” a képzeletbeli bolhapiacra, az április 10-én megteheti az előadás szentendrei előbemutatóján a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban.

Kiss Tibi, Aranyakkord, Dalok a bolhapiacról, Karzat Színház, Győri Balett

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest 
 
 
 
Cached at 23:59:34