Mesebalett született János vitéz kalandjaiból

2019. March 12.  ·   premier   ·  Színházvilág.hu

Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, a János vitéz elevenedik meg a Miskolci Nemzeti Színházban. A Miskolci Balett új bemutatója a legkisebbeket várja.

Mesebalett született János vitéz kalandjaiból

Kozma Attila rendező-koreográfus látványos és izgalmas előadást ígér a nézőknek.

"Igazi mesevilágot igyekszünk teremteni a gyerekek számára. A vizuális háttér, a látványos jelmezek és figurák segítségével igyekszünk a tánc, a színház világát közelebb hozni a kicsikhez. Egy rendkívül kalandos, izgalmas történetet mesélünk el nekik, és egy varázslatos világba juthatnak el János vitéz kalandozásai során. Az előadás érdekessége, hogy egyfajta összművészeti produkcióként is leírható. A tánc, a test kifejezőeszközei mellett a táncosoktól elhangzanak Petőfi Sándor verssorai, de báboznak, zenélnek is az együttes tagjai" – nyilatkozta a rendező. 

"A Miskolci Balett egy nagyon nyitott és tehetséges csapat, él bennük a kíváncsiság minden előadásban az új lehetőségek és formák iránt. Emellett pedig a gyerekközönségnek mindig ajándék előadást készíteni. Azt látom a táncosokon is, hogy jutalomjáték számukra ez a mesebalett. Rengeteg komoly feladaton vannak idén túl, és bőven vár is még rájuk munka ebben az évadban, most viszont játszhatnak, elengedhetik magukat, ők is felszabadulhatnak ebben a mesevilágban" – árulta el.

Szűcs Boglárkát láthatja a közönség Iluska szerepében, aki korábban már több mesebalettben is színpadra állt.

"Az egyik kedvencem a Tündérország jelenet, ahol minden örök és tökéletes, eltűnnek a problémák, minden, ami rossz vagy gonosz, és csak a természetes szépség vesz körül minket. Én máig tudok hinni a meséknek ebben a tökéletes világában, bármennyire is naivan hangzik, a lelkem mélyén mindig ott élnek a mesék. Azt gondolom, hogy a gyerekeknek és felnőtteknek is szüksége van mesékre és csodákra" – meséli.

A címszereplőt alakító Dragos Dániel elárulta, a János vitéz kedvenc meséje volt, gyermekként nem telhetett el hét anélkül, hogy ne nézte volna meg a Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján született mesét.

"Még ma is kívülről tudom a verssorokat, így szerencsém volt, nem kellett sok idő a szövegtanulásra" – mondta el a táncművész.

A János vitéz előadásai márciusban:

13. szerda 14.00

20. szerda 10.00

21. csütörtök 14.00

Miskolci Balett, János vitéz, gyerekelőadás

Képtár

  • Mesebalett született János vitéz kalandjaiból kép 26353
  • Mesebalett született János vitéz kalandjaiból kép 26354
  • Mesebalett született János vitéz kalandjaiból kép 26355
 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest