Sam Mendes a szívén viseli a színházi dolgozók sorsát

2020. July 06.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Sam Mendes brit rendező és a londoni és brit színházi társaság a Netflixszel karöltve pénzalapot hozott létre a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került színházi dolgozók támogatására.

Sam Mendes a szívén viseli a színházi dolgozók sorsát

Mendes júniusban a Financial Timesban publikált egy véleménycikket, amelyben a jelenlegi helyzetet a második világháború kitörése óta a brit kulturális élet legnagyobb próbatételeként értékelte, és segítséget kért a streamingszolgáltatóktól. A felhívásra egyelőre a Netflix válaszolt. A létrehozott alapban további adományokat is fogadnak.

A streamingóriás 500 ezer fonttal (csaknem 200 millió forinttal) indította el a kezdeményezést, amelyre személyenként legfeljebb ezer fontig (390 ezer forintig) lehet pályázni. Azok kérhetik a támogatást, akik 2019 januárja és 2020. március 31. között brit színháznál dolgoztak.Az alappal azokat akarják segíteni, akik nem kapnak támogatást a brit kormány járvánnyal kapcsolatos pénzügyi segélyprogramjában – írta a Deadline.com.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások jegyében a színházaknak, a moziknak, a koncerttermeknek, a múzeumoknak, a képtáraknak, a szabadidőparkoknak, a könyvtáraknak és a turistalátványosságoknak március végén be kellett zárniuk. Bár az ország lassacskán elkezdi lazítani a karanténszabályokat, és énteken ezeknek az intézményeknek a zöme kinyithatott ugyan, de jelentős járványügyi biztonsági szabályokat kell betartaniuk, a színházakban pedig továbbra sem lehet előadásokat tartani.

Mindeközben a Downing Street is lépett: a tájékoztatás szerint a színházak, a múzeumok, a képtárak, a zenei intézmények és a nagy mozihálózatokhoz nem tartozó, független filmszínházak számára összeállított pénzügyi mentőcsomag értéke 1,57 milliárd font (613 milliárd forint). Rishi Sunak pénzügyminiszter a bejelentéshez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy azok a brit kulturális és művészeti intézmények, amelyeknek a kormány a támogatást összeállította, több mint 700 ezer embert foglalkoztatnak.
   

 

Sam Mendes, Netflix, szinházi dolgozók, karantén, programtörlések, kormányzati segítség, Nagy-Britannia

 

 

Szólj hozzá!


Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a...
 
Színház naptár

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...
Új színdarabok