A járvány magával ránthatja Shakespeare legendás színházát

2020. május 22.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Minderről a Kívül tágasabb blogon olvastunk: a legendás Globe a blog értesülései szerint képtelen lesz túlélni a korlátozások miatt elszenvedett veszteségeket.

A járvány kivégezheti William Shakespeare legendás színházát

Ez nem AZ az épület: az 1599-ben átadott színház 1613-ban leégett.

1599-ben egy raktár helyén nyílt meg a Globe, mely az angol polgári forradalom kitöréséig az angol főváros legnépszerűbb színháza lett. Shakespeare itt írta legtöbb darabját – sőt: elég sok darabját kifejezetten az eredeti épület adottságait figyelembe véve írta, és színészként is fellépett a társulattal.

A teátrum egy mintegy 30 méter átmérőjű, nyitott faépítmény – egyfajta amfiteátrum – volt, ahol körülbelül 3000 néző foglalhatott helyet: a körben futó korlátok mentén 1 pennys álló-, illetve felfelé haladva 2 pennys ülőhelyeket adtak ki, melyeket pár hónap után hiánytalanul betöltött a nézők serege.

A nevét az épület tetejére emelt földgolyóról kapta; színpada hármas osztatú volt, melynek különböző részein más-más jeleneteket játszottak, így aztán az alkalmi rendezők – például maga Shakespeare – több díszletet, változatosabb hátteret kreálhattak, és lehetőségük nyílt a kor technikai repertoárjának alkalmazására. A világot jelentő deszkák mélyen benyúltak a földszinti sorok közé, így a lenti nézők egészen közelről figyelhették a színészi alakítások hitelességét, és aktívan részt vehettek a darabban, bekiabálásokkal, füttyszóval, sőt, olykor a negatív hősök megdobálásával is. A Globe-ban a látogatók szórakoztatására lélegzetelállító trükköket is bemutattak, a szereplők eltűnhettek, repülhettek, tüzek gyúlhattak a színpadon, és ágyúk döreje tehette hitelesebbé a megjelenített történeteket – éppen egy ilyen különleges elem okozta aztán a színház első pusztulását is.

A színház a következő évben újjáépült, bár Shakespeare ekkor már visszavonult a munkától, és egészen 1642-ig nyitva állt a szórakozni vágyó közönség számára, ekkor azonban a puritanizmus szellemi befolyása nyomán bezárta kapuit. A Globe ezután évszázadokig a színjátszás képzeletbeli szentélye maradt, pontos helyét maguk a londoniak is elfelejtették, és csak 1989-ben, egy építkezés során találták meg alapjait. Az újjáépített Globe 1997-ben nyitotta meg kapuit, és az egykori alapítók világhírű mottójával – miszerint „Színház az egész világ” – várta a színművészet rajongóit, a világ minden tájáról. (Forrás: Rubicon)

A hírek szerint most nem a tűz, nem a korszellem, hanem a koronavírus-járvány, illetve az abból fakadó intézkedések tehetnek be neki. A Globe művészeti vezetője szerint a problémát az okozza, hogy az intézmény nem jogosult a Művészeti Tanács (Arts Council) támogatására. A művészeti igazgató szerint ki vannak centizve, így most, hogy kiestek a jegybevételek, nagyon kevés tartalékuk maradt. Reménykedésre ad okot, hogy a brit parlament alsóházának digitális, kulturális, média és sportbizottságának tagja, Julian Knight szerint a színház bezárása tragédiával érne fel. Olyannal, amilyet maximum Shakespeare sem írhatott volna meg...

(Kívül tágasabb)

 

 

Globe, William Shakespeare, ANglia, színházbezárás, programtörlések

 

 

Szólj hozzá!


Tiszta a levegő! A kecskeméti színház fogadóterei biztonságosak

Tiszta a levegő! A kecskeméti színház fogadóterei...

Pénteken a Nyolc nő című darab bemutatójával rajtolt a 2020/21-es évad a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban – mindenki nyugodjon le,...
 
Színház naptár

Bál a miskolci Savoyban

A Bál a Savoyban Ábrahám Pál egyik legnépszerűbb, napjainkban is Európa szerte játszott operettje. Ma este lesz a miskolci premierje.

A média tegnap nem volt túl tisztességes a Vígszínházzal kapcsolatban

"Rudolf Péter kitiltotta Eszenyit a Vígszínházból" – harsogták jobbról-balról a médiumok. Volt, amelyik egész egyszerűen kihagyta azt a fontos mondatot, ami miatt a színház kénytelen volt közleményt kiadni – változtatás nélkül közöljük.
Új színdarabok
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Az apa
Az apa
Budapest 
Semmi
Semmi
Budapest 
Semmi
Semmi
Budapest