A járvány magával ránthatja Shakespeare legendás színházát

3 napja  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Minderről a Kívül tágasabb blogon olvastunk: a legendás Globe a blog értesülései szerint képtelen lesz túlélni a korlátozások miatt elszenvedett veszteségeket.

A járvány kivégezheti William Shakespeare legendás színházát

Ez nem AZ az épület: az 1599-ben átadott színház 1613-ban leégett.

1599-ben egy raktár helyén nyílt meg a Globe, mely az angol polgári forradalom kitöréséig az angol főváros legnépszerűbb színháza lett. Shakespeare itt írta legtöbb darabját – sőt: elég sok darabját kifejezetten az eredeti épület adottságait figyelembe véve írta, és színészként is fellépett a társulattal.

A teátrum egy mintegy 30 méter átmérőjű, nyitott faépítmény – egyfajta amfiteátrum – volt, ahol körülbelül 3000 néző foglalhatott helyet: a körben futó korlátok mentén 1 pennys álló-, illetve felfelé haladva 2 pennys ülőhelyeket adtak ki, melyeket pár hónap után hiánytalanul betöltött a nézők serege.

A nevét az épület tetejére emelt földgolyóról kapta; színpada hármas osztatú volt, melynek különböző részein más-más jeleneteket játszottak, így aztán az alkalmi rendezők – például maga Shakespeare – több díszletet, változatosabb hátteret kreálhattak, és lehetőségük nyílt a kor technikai repertoárjának alkalmazására. A világot jelentő deszkák mélyen benyúltak a földszinti sorok közé, így a lenti nézők egészen közelről figyelhették a színészi alakítások hitelességét, és aktívan részt vehettek a darabban, bekiabálásokkal, füttyszóval, sőt, olykor a negatív hősök megdobálásával is. A Globe-ban a látogatók szórakoztatására lélegzetelállító trükköket is bemutattak, a szereplők eltűnhettek, repülhettek, tüzek gyúlhattak a színpadon, és ágyúk döreje tehette hitelesebbé a megjelenített történeteket – éppen egy ilyen különleges elem okozta aztán a színház első pusztulását is.

A színház a következő évben újjáépült, bár Shakespeare ekkor már visszavonult a munkától, és egészen 1642-ig nyitva állt a szórakozni vágyó közönség számára, ekkor azonban a puritanizmus szellemi befolyása nyomán bezárta kapuit. A Globe ezután évszázadokig a színjátszás képzeletbeli szentélye maradt, pontos helyét maguk a londoniak is elfelejtették, és csak 1989-ben, egy építkezés során találták meg alapjait. Az újjáépített Globe 1997-ben nyitotta meg kapuit, és az egykori alapítók világhírű mottójával – miszerint „Színház az egész világ” – várta a színművészet rajongóit, a világ minden tájáról. (Forrás: Rubicon)

A hírek szerint most nem a tűz, nem a korszellem, hanem a koronavírus-járvány, illetve az abból fakadó intézkedések tehetnek be neki. A Globe művészeti vezetője szerint a problémát az okozza, hogy az intézmény nem jogosult a Művészeti Tanács (Arts Council) támogatására. A művészeti igazgató szerint ki vannak centizve, így most, hogy kiestek a jegybevételek, nagyon kevés tartalékuk maradt. Reménykedésre ad okot, hogy a brit parlament alsóházának digitális, kulturális, média és sportbizottságának tagja, Julian Knight szerint a színház bezárása tragédiával érne fel. Olyannal, amilyet maximum Shakespeare sem írhatott volna meg...

(Kívül tágasabb)

 

 

Globe, William Shakespeare, ANglia, színházbezárás, programtörlések

 

 

Szólj hozzá!


Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lakásából közvetítik a premiert

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lakásából...

Bemutatósorozatra készül a Madách Színház az interneten; a premiereket élőben, a színészek lakásáról közvetítik. Június 4-én Carol Rocamora...
 
Színház naptár

A járvány magával ránthatja Shakespeare legendás színházát

Minderről a Kívül tágasabb blogon olvastunk: a legendás Globe a blog értesülései szerint képtelen lesz túlélni a korlátozások miatt elszenvedett veszteségeket.

A pénz helyett Dollár Papa Talks

A Dollár Papa Gyermekei társulat kezdeményezésére – a Trafó közreműködésével online beszélgetéssorozat indul vasárnap.
Új színdarabok
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
MACSKÁK
MACSKÁK
Budapest 
MACSKÁK
MACSKÁK
Budapest