A kőszínházak bezárnak, elrajtol a szabadtéri színházi évad

2019. May 28.  ·   hír   ·  koncert.hu, MTI

Gazdag programmal várják a közönséget az idén nyáron is a szabadtéri színházak, amelyek műsorán színházi bemutatók, táncprodukciók, koncertek és kiállítások szerepelnek.

Fotó: Szabad Tér Színház/Kalló Péter

Tavaly 42 új bemutatót hoztak létre, összesen 593 előadást tartottak és 328 ezer látogatót fogadtak, idén ez a szám várhatóan növekedni fog.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 2007-ben alapította az Amfiteátrum-díjat azzal a céllal, hogy elismerje azok munkáját, akik kiemelkedő teljesítményükkel sokat tettek a magyar szabadtéri színházi kultúráért. Az elismerést 2017-től, emlékezve a szövetség alapító elnökére, Gedeon József Amfiteátrum-díjnak hívják.

Az elismerést Vidnyánszky Attilának ítélték oda, aki már 2004-től részt vett a szövetség tagszínházainak munkájában, s aki a díjat átvéve elmondta: az idén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Csárdákirálynőt állítja színpadra, játsszanak Debrecenben, Szarvason, Gyulán, Kisvárdán, Esztergomba a Csíksomlyói passióval készülnek.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatójaként kiemelte: Ilovszky Béla színházi fotós 40 év ördögszekéren című kiállításával kezdik május 31-én az évadot, amelyben 4 bemutató látható, köztük a Csoportterápia című produkció.

Kelemen Csaba, az Agria Nyári Játékok igazgatója elmondta: az idén 44 éves színház 44 előadással készül, köztük 5 bemutatóval, és húsz év után megújult az Egri csillagok című előadás.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója elmondta, hogy két nagyszabású előadást tűztek műsorra az idén: Szarka Gyula-Szálinger Balázs Zenta 1697. című rockoperája a zentai csatáról augusztus 14-én, míg a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című produkciója augusztus 19-én látható.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta: kétnapos programsorozattal hívják fel a figyelmet Weöres Sándor életművére, 15. alkalommal rendezik meg a nemzetközi Shakespeare Fesztivált, az Erdélyi Hét keretében pedig erdélyi színházak mutatkoznak be. Hozzátette: 70-80 program, köztük 5 bemutató várja a látogatókat.

Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház igazgatója elmondta: a június 21. és 29. között megvalósuló 31. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján 9 nap alatt 30 produkciót láthat a közönség.

Nagy Viktor, a Kultkikötő ügyvezetője elmondta: a 14 éve működő színház Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonyban van jelen, az idei évben a családi programok állnak a középpontba.

Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: mintegy 130 programmal várják az érdeklődőket a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Három nagy nemzetközi társulat lép fel a fesztiválon, amelyre nyolc világsztár is érkezik.

Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója kiemelte: az idén 50 éves színház 5 bemutatót tart.

Vecsei H. Miklós, a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti vezetője elmondta: az idei programban a Sztalker Csoport előadásai is láthatók lesznek, öt másik előadás és egy ősbemutató mellett.

Azért lesz olyan kőszínház, amely nem zár be nyáron:

Az Átrium nyara

szabadtéri színházak, nyár

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok