Országúton: Fellini filmjét viszik színre a Békéscsabán

2023. March 21.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Ez lesz a Jókai Színház színház "nagy klasszikusa" az évadban – a színpadi adaptációt Kiss József készítette és rendezi.

Felvétel a próbáról. Fotó: Bere Mátyás / jokaiszinhaz.hu

Az Országúton Federico Fellini 1954-es filmje, amely 1957-ben elnyerte az éppen abban az évben létrehozott "legjobb idegen nyelvű film" Oscar-díját. A filmet részben a híres Saltanò-cirkuszban készítették, ezért Fellini Anthony Quinn filmbeli nevét a Saltanò és a Zamperla (egy másik cirkuszcsalád neve) nevekből gyúrta össze.

A történet szerint Zampano új partnernőt keres turnéjához. Előző, tisztázatlan körülmények között meghalt segédje utódaként fillérekért megvásárolja Gelsominát (a filmben Giulietta Masina alakította), a félkegyelmű kislányt, hogy inasa legyen kezdetleges mutatványaihoz. A lány hűséges, odaadó és alázatos. Zampano kegyetlen és durva. Nem törődik a lány érzéseivel, sokszor megalázza. Ám megjelenik a Bolond, a kötéltáncos akrobata, aki Gelsomina pártjára áll...

A Jászai Mari-díjas rendező élete legboldogabb pillanataként emlékezett vissza arra, amikor megkapta a jogokat Olaszországból, hogy a szolnoki színházban színpadra alkalmazzák az 1954-es filmet, amiből korábban készült már balett és opera is, "de térden állva könyörgött, hogy színpadra is mehessen". (A film 5 szereplőre írt színpadi változatban a Spirit Színház műsorán szerepelt anno.)

A téma szerinte örökérvényű, épp ezért nem is szabad hozzányúlni, viszont szerinte a nehéz tartalom mémi színesítésre szorul, Erre talált ki egyfajta cirkuszi kerettörténetet: a bohócok mintegy ellenpontként jelennek meg a színen, és segítik, hogy a nézők megemésszék, átgondolják a látottakat. "Aztán a dráma fokozódik, a bohócok finoman elmaradoznak, hogy a darab végén szomorúan visszatérjenek" – mondta Kiss József.

A főbb szerepekben Bartus Gyula, Földesi Ágnes Villő, Czitor Attila, Kovács Edit és Tege Antal láthatók.

Természetesen Nino Rota ismert filmzenéje festi alá a darabot – ha mást nem, ezt a  dallamot mindenki ismeri!

A jelmezeket Igaz-Juhász Katalin, a díszleteket Horesnyi Balázs tervezte. A központi díszletelem egy háromkerekű nagy motor, amelyet Zampano, a vándormutatványos talált és alakított át, azzal közlekedik a háború utáni Olaszország utcáin, valamint egy egykor szebb napok látott, mostanra megkopott cirkuszi sátor.

A közönség először március 25-én a szentesi Tóth József Színház és Vigadóban láthatja a darabot, Békéscsabán április 28-án debütál.

Országúton, Fellini, Jókai Színház, Békéscsaba

 

 

Szólj hozzá!


Átadták a Színikritikusok díjait

Átadták a Színikritikusok díjait

A budapesti Katona József Színházban szeptember 17-én rendezett díjátadó gáláról az Örkény Színház négy, a Weöres Sándor Színház és...
 
Színház naptár

Az Átriumnak ez lesz a búcsúévada

Miközben csordogálnak a sajtónak szánt bejelentések egy-egy színház soron következő évadáról, az Átrium a FB-on dobta le az atomot. Nem igazán az isten akaratából.

Kéttucat előadás a Vidor Fesztivál színházi programjában

Huszonnégy produkció lesz látható az augusztus 25-től szeptember 5-ig tartó, a Móricz Zsigmond Színház által szervezett Vidor Fesztivál színházi kínálatában.
Új színdarabok
A KÉTELY FÁTYLAI
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Mágnás Miska
Mágnás Miska
Székesfehérvár