Már a második körben fizet a színházi dolgozókat támogató Segélyalap

2020. May 05.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Az alap állami támogatások híján önszerveződő kezdeményezésként indult, amelyet továbbra is elsősorban lakossági adományoknak köszönhetően tartanak fenn.

 Photo by Waldemar Brandt from Pexels

Az adományokból rendelkezésre álló keretet minden hónapban kiosztják. Az áprilisi keretből 142 főt támogattak fejenként 50.000 Ft rendkívüli és gyorssegéllyel, ami csekély átmeneti segítséget jelent azoknak, akiket a válság a legsúlyosabban érint. Az azonnali segélyeket a hónap elején kapták meg a rászorulók. Az adományszervező tevékenységet májusban is folytatja a a Független Előadó-művészeti Szövetség, már elérhető a jelentkezési űrlap a Segélyalap oldalán. Az adománygyűjtés folyamatos, jelenleg közel 1.000.000 Ft hiányzik ahhoz, hogy a májusra kitűzött célt teljesítsék. A kampány jelmondata: "Maradjunk pályán!" Ugyanis, ha a technikusok, műszakiak, színházi bölcsészek a válság alatt elhagyják a pályát, félő, hogy nem térnek vissza. Nélkülük nem tud újraindulni a színház... (Forrás: 168 ÓRA).

***

Arról mi is hírt adtunk, hogy a Thália Színház is létrehozott egy alapot abból a célból, hogy azoknak a művészeknek, akiknek nincs állandó szerződésük kőszínházi vagy egyéb intézménnyel, az elkövetkezendő nehéz időszakra – a lehetőségeihez képest – támogatást nyújtson. 2020.04.10-én kezdődtek meg a kifizetések. A minimálbérrel nagyságrendileg megegyező adómentes támogatásban részesítik a kérelmezőket, melyet kétszer 80.000 forint részletben folyósítanak, két hónap alatt. Az áprilisban rendelkezésre álló forrásaikból – ami húszmillió forint – egyelőre 118 olyan művészt tudtak támogatni, akiknek nincs állandó szerződésük kőszínházi vagy egyéb intézménnyel, és az elmaradó előadások miatt minden várt bevételüktől elesnek. Ahogy az alapítvány további forrásokhoz jut, tud a beérkező kérelmekre kifizetéseket eszközölni, ezért a hozzájárulásokat továbbra is várják az MKB 10300002-13180023-00014900 bankszámlaszámra.

***

A két fent említett segélyalapon kívül a SzíDoSz Segítsünk alapítványt is támogatja az a kezdeményezés, amely az Art Peep Show elnevezést kapta. Az oldalon olyan produkciók találhatók, amelyeket kreditek fejében lehet megtekinteni, 1 kredit = 100 Ft. Az egyes alkotók maguk döntik el, hogy "portékájukat" hány kreditért teszik elérhetővé, Lengyel Tamás például 2 kreditért híreket és álhíreket mond – Örkény után szabadon.

***

Az Emmi is  segíteni kíván, a független művészekre összesen egymilliárd forintot szánnak a döntéshozók. A színházi szegmens számára kiírt pályázatokat a Nemzeti Színház koordinálja, úgy tűnik, a fent említett két szervezet erre a feladatra nem bizonyult megfelelőnek. Az is igaz, hogy ez nem "igazi" támogatási vagy segélyprogram – noha hangsúlyozzák, hogy az érintett művészek egzisztenciális helyzetének javítására szolgálnak –, hanem valójában pályázatok, konkrét feladatra kiírva.

"A vállalható programok és a hozzá kapcsolódó díj összege/alkalom – előadó és bábművészek számára:

  • önálló irodalmi estek – 150.000 Ft;

  • rendhagyó irodalomórák - 60.000 Ft;

  • részvétel a kulturális újraindulás kapcsán megszervezett koncertsorozatban - 60.000 Ft;

  • állami, helyi ünnepek alkalmával szervezett fellépés (szavalat, énekszám stb.) - 60.000 Ft.

A vállalható programok és a hozzá kapcsolódó díj összege/forgatókönyv – rendezők számára:

  • iskolák, művelődési házak számára történelmi események, neves személyek évfordulói kapcsán létrehozott irodalmi forgatókönyvek összeállítása – 150.000 Ft;

A tervezett koncertsorozattal kapcsolatos rendezői, tervezői feladatok elvégzése – 300.000 Ft;

A tervezett koncertsorozattal kapcsolatos ügyelői, súgói, asszisztensi feladatok – 40.000 Ft."

 

 

 

 

Segélyalap, segély, támogatás, színházi dolgozók, Független Előadó-művészeti Szövetség, . Art Peep Show, Emmi

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok