Levegőhöz jutottak egyes színházi projektek

2020. May 07.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Több mint 193 millió forint pályázati forrást ítélt oda a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) civil és egyéb szervezetek művészeti programjainak megvalósítására.

Fotó: Cinka Panna Cigány Színház/FB

Az MMA az elmúlt évekhez hasonlóan 2020-ban is 200 millió forintos keretösszegű nyílt pályázatot hirdetett művészeti területen működő civil és egyéb szervezetek számára művészeti programok megvalósítására. A pályázaton idén is több mint hatszáz szervezet vett részt, a 308 sikeres pályázó összesen 193 millió 437 ezer 800 forintot nyert el vissza nem térítendő támogatás formájában. Ennek alsó határa ötszázezer, míg felső határa egymillió forint.

A színház témájában 27 nyertes pályázat született, a támogatás együttes értéke 18 millió forint. A legtöbb pályázó az 500 ezres kategóriában található, egyetlen nyertes van, aki a maximális, egymilliós összeget kapta: a Magyar Táncművészek Szövetsége a Tánc világnapja Díjkiosztó Gálaest megrendezésére.

Ami a többieket illeti (a párosítások véletlenszerűek):

Nem kapott támogatást pl. a Fritz Lang: Metropolisz című produkció megvalósítására a Maladype, ezzel szemben a Szabad Ötletek Színházát 500 ezer forinttal támogatták a Dörmögő Dömötör nagy utazása című verses zenés mesejáték előállítására.

Nem jutott pénzhez a Musicalvarázs Alapítvány, hogy a trianoni évfordulókhoz kapcsolódó fellépéseket szervezzenek, de 700 ezer forinttal lesz könnyebb megszerveznie a  Baltazár Színháznak a Pitypang és Por című színdarabokhoz fűződő érzékenyítő iskolai előadásokat.

Sajnos, nem támogatták a Magyar Versmondók Egyesülete XI. Bujtor István Filmfesztiválját, a Színházi Dolgozók Szakszervezete viszont 500 ezer forintot kapott további művészeti pályázatok kiírására.

A Honvéd Együttes új bemutatók támogatására kért támogatás, ezúttal nem kapta meg, a Pannon Várszínház viszont elnyert félmilló forintot a Szegedi Balett meghívására.

Szegedi Szabadtéri Játékok sajnos nem nyert az Übü királlyal, a Horatio Film Kft., Pozsgai Zsolt cége (ő volt az, akit annak idején Derzsi János leütött az Új Színházban) Pozsgai Zsolt: A miniszterelnök és a fiú című drámájának bemutatására viszont 800 ezer forintot kapott, a Kognut-Kemény Alalpítvány ugyanennyit a Kemény-kötés 3. kötetének előkészítésére (Kemény Henrik színháza).

A Karinthy Vera fémjelezte Karinthy Nonprofit Kft. nem győzte meg a bizottságot a Gutenberg színdarabbal, a Cinka Panna Cigány Színház viszont félmillió forintot nyert Faludy György: Akasztófavirágok című versdrámájának bemutatására.

A teljes táblázat itt érhető el.

MMA, pályázatok

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok
Liliom
Liliom
Budapest 
A pacsirta
A pacsirta
Sopron 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest