Jászai Mari 13 évig kijárt saját sírjához

2020. February 25.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

A 170 évvel ezelőtt született két színésznőre, Jászai Marira és Blaha Lujzára emlékeztek hétfőn a Fiumei úti sírkertben Jászai Mari sírjánál a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében. 2001 óta védett sírjuk kiemelt helyen található a Fiumei úti sírkertben.

Fotó: vs.hu

"Születésük éve, 1850, valamint haláluk esztendeje, 1926 is azonos, közös volt bennük továbbá, hogy soha nem ragadta el őket a siker, mindig egyszerűek, erősek és egyenesek maradtak. A nemzeti színjátszás két emblematikus képviselője, legendája kultúránk, nyelvünk, művészetünk egységét is megjeleníti a mai művészek, illetve mindannyiunk számára" – mondta a Magyar Művészeti Akadémia nevében Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

Mint kiemelte, az őstehetség Jászai Mari elsősorban tragikus szerepekben tündökölt, összesen mintegy háromszáz szerepet játszott. Hozzátette: példakép volt azért is, mert az első világháború alatt minden szabadidejét a sebesült katonák között töltötte, jövedelmét rájuk áldozta – tette hozzá.

"Jászai Mari sírköve az eredeti Nemzeti Színház köveiből készült, és a színművésznő maga írta az 1913-ban felállított síremléken szereplő feliratot. Csak 1926-ban halt meg, de addig is szorgalmasan látogatta a saját sírját, aminek persze híre ment a városban." (vs.hu)

Blaha Lujzáról Kiss-B. Atilla felidézte: 1901-ben elsőként lett a Nemzeti Színház örökös tagja, azt megelőzően már több ezer előadáson láthatta a közönség Debrecenben, Bécsben, Budapesten és országszerte, elsősorban vígjátékokban és operettekben. "Új stílust teremtett a népszínművek előadásában, népszerűsége mai viszonyok között is példátlan volt" – mondta.

A megemlékezésen megkoszorúzták Jászai Mari sírját. Blaha Lujzáéról nem szólt ez a hír.

Temetése 1926. január 20.-án volt, de síremlékét csak 3 évvel később állították, tervezésére anno pályázatot írtak ki. 

„A szoborcsarnokban a Blaha Lujza-síremlékpályázat munkái láthatók. Az eredmény lehangoló. Az első díjat nyert tervezet (Fülöp Eleméré) dór oszlopos tető alatt ábrázolja a halott Nagyasszonyt, az architektúrából kiömlő lepellel és virágfüzérrel, a talapzaton kobzossal és puttokkal: rosszul felfogott klasszicizmus és rokokó keveréke. Még kellemetlenebb a második díj nyerteseinek cukrászfantáziáról tanuskodó munkája. Érdekesebb, merészebb ötleteket Horvay János két megoldása vet fel, bár kivitelük kissé modoros. Még a legszerencsésebb a Telcs Ede-Kotál Henrik-féle terv, mely jó értelemben akadémikus és «magyaros»: magas kockaposztamentum négy sarkán egy-egy népies figura, rajta a ládaformájú szarkofág magyartárgyú reliefekkel." Végül tényleg a különös hangulatú, Csipkerózsa álmát idéző márványból készült Blaha Lujza-síremlék valósult meg. Vele szemben Ady Endre sírja található, szomszédságában pedig Jókai Mór sírja.  (Forrás: mrfoster.blog.hu)

Fotó: Wikipédia

 

Jászai Mari, Blaha Lujza, megemlékezés

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest