Hazatértek az Operaházból ellopott könyvritkaságok

2020. April 23.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

A Magyar Állami Operaház levéltárából 2015-ben tulajdonították el a 17. századi könyvritkaságokat, amelyek a londoni feketepiacon bukkantak fel.

A fotó illusztráció!!

Royal Opera House-tól néhány utcányira, egy antikváriumból kerültek elő értékes, gazdagon illusztrált, bőrkötéses operatörténeti könyvek. Az antikvárium tulajdonosa, miután látta a pecsétet könyvekben, felvette a kapcsolatot a londoni rendőrséggel, az pedig a hivatalos magyar szervekkel: a Nemzeti Nyomozó Irodával és a Fővárosi Főügyészséggel. Ezt követően a könyvek a külügyminisztérium segítségével kerülhettek vissza Magyarországra, nem sokkal a határok lezárása előtt, rövidesen pedig visszajutnak majd az Operaház levéltárába.

Az Erb-Huldigung, Effigies Ducum et Regum Hungariae, valamint a Les Peuples de la Russie címet viselő kötetek piaci értéke mintegy 40 millió forint, eszmei értékük azonban felbecsülhetetlen. Ezért sem értjük, hogy lehet az, hogy  – a bejegyzéseket átbogarászva –  semmilyen nyoma nincs az interneten a 2015-ös bűncselekménynek...

Magyar Állami Operaház, levéltár, lopás, műkincs, London, feketepiac

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok