Hallássérülteknek ajánlott okostelefonos fejlesztést mutattak be a Játékszínben

2022. September 29.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

A színházi előadásokon elhangzó szövegeket feliratként streameli a közönség soraiban ülők okostelefonjainak kijelzőjére a Vodafone új fejlesztése, amelyet a telekommunikációs cég a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatott be a budapesti teátrum Életrevalók című előadásán a hét elején.

Fotók: Játékszín

Csaknem 60 ezer nagyothalló, és 9 ezer siket él Magyarországon.

A bemutatott megoldás gyakorlati használata egyszerű: a nézők okostelefonjuk segítségével a Vodafone által biztosított zárt wifi hálózatra csatlakoznak, amelyhez kizárólag azok a személyek férnek hozzá, akik jegyet váltottak az adott előadásra. A wifire való csatlakozás után fér hozzá a látogató ahhoz a weboldalhoz, amelyen keresztül az adott színházi előadás feliratozása megvalósul.

A nézők a színházi szék háttálámájára húzott speciális elasztikus tartóba helyezhetik a mobiltelefonjukat. A tartó elülső oldalán egy átlátszó műanyag ablak található, amelyre felnagyítva kivetül a telefonon megjelenő felirat, a színdarabban hallható szövegrészekkel egy időben - amely így kényelmesen olvasható a hallássérült színházba látogató közönség számára, miközben a színpadon zajló események is követhetők maradnak.

 

Bank Tamás, a teátrum igazgatója elmondta, a Játékszín az első színház, amelyben bemutatják az innovációt, és reményét fejezte ki, hogy minél több színházban alkalmazzák majd.

Mi is!
   

Játékszín, siketek, okostelefon

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok