Elhunyt Shirley Knight (1936-2020)

2020. April 23.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Nem lehet NEM ismerni: a hatvanas évektől 2018-ig majdnem kétszáz filmben és tévés produkcióban szerepelt. A 83 éves színésznő természetes halállal halt meg szerdán a texasi San Marcosban – közölte a lánya.

Elhunyt Shirley Knight

Ő volt az, aki 1960-ban a The Dark at the Top of the Stairs, 1962-ben pedig Az ifjúság édes madara című Tennessee Williams-regényből készült filmjéért Oscar-jelölést kapott.

Ő volt az, akire Francis Ford Coppola kifejezetten rászabta Az esőemberek (1969) női főszerepét.

Meg ő volt az is, aki szerepelt abban a filmben, amelyben Tom Cruise megkapta legelső filmszerepét: ez Zefirelli Végtelen szerelem című mozija volt. Shirley Knightnak nem ez lehetett a legjobb emléke, mert alakításáért (Ann Butterfield) Arany Málnára jelölték, amivel köztudottan az amerikai filmipar legrosszabb alakítást nyújtó színészeit "jutalmazzák": Végül nem ő kapta meg, hanem Diana Scarwid (Anyu a sztár).

És ő volt az is, aki még nyolcvanévesen is dolgozott: A pláza ásza Vegasban című komédiában játszotta el ismét A pláza ásza című 2009-es vígjátékban alakított szerepét.

S ha valaki nek még  indig nem ugrana be, láthatta 1997-ben a Lesz ez még így sem! című vígjátékban Jack Nicholsonnal és Helen Hunttal,  majd 2001-ben az Angyali szemek című Luis Mandoki-filmben Jennifer Lopezzel.

Nyolcszor jelölték Emmy-díjra, és 1988-ban a Thirtysomething című sorozat vendégszínészeként, majd 1995-ben a New York rendőrei-sorozat és a Indictment: The McMartin Trial című minisorozatért is elnyerte a tévés Oscart. Színpadi szerepei közül Tony-díjjal ismerték el 1976-ban a Kennedy's Children című darabban nyújtott játékát.

R.I.P.

 

Shirley Knight, gyász, Hollywood, amerikai film

 

 

Szólj hozzá!


Országúton: Fellini filmjét viszik színre a Békéscsabán

Országúton: Fellini filmjét viszik színre a...

Ez lesz a Jókai Színház színház "nagy klasszikusa" az évadban – a színpadi adaptációt Kiss József készítette és rendezi.
 
Színház naptár

LENNI vagy NEM LENNI? – gála a Pécsi Harmadik Színház életben maradásáért

Noha neves művészek mondanak le bevételükről a teátrum javára és civil szervezésben is érkeznek a támogatások, a szakmán belüli felajánlások, a Harmadik Színház továbbra is küzd az életben maradásért. Március 15-én 17 órakor a színházban egy nagyszabású gálaműsor lesz, mellyel mintegy félszáz népszerű színművész...

24 órán át folyamatosan játssza ugyanazt a hétperces jelenetet a színésznő

A londoni Young Vic színház The Second Woman című előadásában lép fel Ruth Wilson, Golden Globe- és Laurence Olivier-díjas színésznő.
Új színdarabok