Boldog születésnapot, Bodrogi Gyula!

2019. April 16.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Családtagok, barátok és pályatársak gálaműsorral köszöntették Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas művészt, a nemzet színészét 85. születésnapján, hétfőn este Budapesten a Nemzeti Színházban.

Boldog születésnapot, Bodrogi Gyula!

Az ünnepségen fellépett a Nemzeti Színház Színészzenekara, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Dolly és zenésztársai, a Magyar Vadászkürt Egylet, a Nemzeti Színház társulata és munkatársai, valamint a József Attila Színház művészei.

 Bodrogi Gyula, a nemzet színésze 1958-ban szerzett diplomát. Több mint 170 filmben szerepelt. Moziban 1957-ben tűnt fel a Külvárosi legenda című, Máriássy Félix rendezte filmben. Emlékezetes filmje volt többek között a Házasságból elégséges, a Hattyúdal, a Húsz óra, a Tanulmány a nőkről, a Fuss, hogy utolérjenek!, a Szépek és bolondok és a Hogyan felejtsük el életünk legnagyobb szerelmét?

Tarlós István főpolgármester köszöntőjében korszakos színésznek nevezte Bodrogi Gyulát, aki maradandóan gazdag életművet hozott létre. Mint mondta, a színház mellett több tucat filmben bizonyította tehetségét. Bodrogi Gyulát "színházi szerepeinek, filmes játékának, szinkronhangjának köszönhetően az egész ország szereti" – mondta.

"Bodrogi Gyula életművével generációknak teremtett felbecsülhetetlen értékű, egyedi és szerethető világot. Évtizedek óta beleteszi lelkét az alakításaiba, szinte belehal a szerepeibe, így váltva ki átélhető érzelmet a közönségből" – hangsúlyozta Tarlós.

Mint mondta, feledhetetlen alakítások kötődnek a nevéhez: játszott többek között A szókimondó asszonyságban, az Imádok férjhez menni, A kaktusz virága, a Koldusopera című darabokban. A filmvásznon például a Külvárosi legendában, a Hattyúdalban, Húsz órában, a Noszty fiú esete Tóth Marival, valamint a Fuss, hogy utolérjenek című filmekben játszott. Kiemelte, hogy Bodrogi Gyula megjelent Shakespeare, Szophoklész, Madách vagy Bernard Shaw-művek szereplőjeként, ugyanakkor hamar felfedezték komikusi tehetségét is. Muzikalitását, kiváló tánctudását zenés-táncos darabokban is kamatoztathatta. Rendezőként is szívesen nyúlt zenés darabokhoz.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója rövid köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy Bodrogi Gyula 2003-ban lett a Nemzeti Színház művésze. Ma is aktívan dolgozik, jelenleg nyolc futó darabban játszik. Igazi nagy színésznek nevezte a 85 éves művészt, aki tele van állandó izzással, a színház iránti kíváncsisággal és rajongással.

Bodrogi Gyula – Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Koncz Gábor és Venczel Vera társaságában – életműdíjat kapott a közelmúltban megrendezett 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén.

A vele készült beszélgetést itt lehet elolvasni.

Bodrogi Gyula, születésnap, Nemzeti Színház

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok