Abigél itt, Abigél ott, Abigél mindenütt

2020. January 28.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Mekkora a Budapest és New York közötti távolság? Nagyjából 50 év... Ennyi idő alatt jutott el Szabó Magda legnépszerűbb könyve Amerikába.

Abigél itt, Abigél ott, Abigél mindenütt

A Fidelio számolt be arról, hogy a múlt héten jelent meg a regény angol fordítása, melyet a kiadó (New York Review Books Classics) Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít. 

"Szabó Az ajtó című regényéből ismerős pszichológiai betekintést olyan cselekménnyel kombinálja, amely inkább a Harry Potter-kötetekkel rokon. Gina Szabó Magda egyik legfinomabb teremtménye" – méltatta a kötetet a Publishers Weekly kritikája.

Az Abigél 1970-ben jelent meg először a Móra Könyvkiadónál. Népszerűsége azóta is töretlen, számos kiadást ért meg, tévésorozat, hangoskönyv, rádiójáték és musical is készült belőle.

Azt már a Színház.org-on olvastuk, hogy a legtehetségesebb európai színészek közé választották Szőke Abigélt. A most 22 éves színésznő Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjében nyújtott alakításával vívta ki a tekintélyes amerikai magazin, a  Variety figyelmét. 2017-ben ő alakította a Pálfi György rendezte Engedj be! című vámpíros színdarab főszerepét, de kisebb szerepekben láthattuk már Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve és Sopsits Árpád a Martfűi rém című filmjében. A Variety hatodik alkalommal adta ki tízes listáját, amellyel a kontinens tehetséges filmeseire kívánja felhívni a figyelme.

 S ha már Szabó Magda: Az a szép fényes nap című, Szent István megkeresztelésének előestéjét feldolgozó művét mutatta be a székesfehérvári Vörösmarty Színház. A szombaton bemutatatott produkcióról Bagó Bertalan rendező elmondta: a premieren nagy sikere volt az előadásnak. A darab történelmi sorsfordulót mutat be: 994 őszén Géza fejedelem összehívja Európa keresztény királyságainak követeit, hogy legyenek tanúi, amint fia felhagy ősei vallásával, és új hitre tér. Mint a rendező elmondta: Szabó Magda ürügyként használta a történet arra, hogy saját koráról beszéljen. A mű a mai napig aktuális, a szöveg olyan, mintha kortárs darab lenne. A művet szarkasztikus, kegyetlen humor jellemzi, amitől a néző az egyik pillanatban nevet a történeten, a másikban pedig mélyen elgondolkodik, talán meg is hatódik – tette hozzá.

Fotó: Vörösmarty Színház

Az előadásban Géza fejedelem szerepében Gáspár Sándor látható, Vajk, a fia Kovács Tamás. Gyula, a fejedelem apósa Kuna Károly, Bönge, Gyula barátja Derzsi János. A főszereplők mellett a darabban Lábodi Ádám, Kozáry Ferenc, Kelemen István, Egyed Attila, Imre Krisztián, Pálya Pompónia és Rovó Tamás is szerepel. A produkció jelmez- és díszlettervezője Vereckei Rita, zeneszerzője Kricsár Kamill, koreográfusa Rovó Tamás.

 

Szabó Magda, Abigél, könyv, Szőke Abigél, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, Az a szép fényes nap

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok