A francia kormány kétmilliárd eurós rendkívüli támogatást nyújt a kulturális szektornak

2020. August 28.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Kétmilliárd eurós rendkívüli támogatást juttat a francia kormány a kulturális szektornak abból a 100 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagból, amelyet a koronavírus-járvány miatt tavasszal kihirdetett általános karantén okozta recesszió leküzdésére jövő héten jelent be a kormány.

A francia kormány kétmilliárd eurós rendkívüli támogatást nyújt a kulturális szektornak

A France Inter közszolgálati rádiónak adott interjúban a kormányfő, Jean Castex megerősítette, hogy szeptember 3-án teszi közzé a csomag részleteit. Ezen 100 milliárd euróból 40 milliárdot az európai uniós helyreállítási alapból biztosít Franciaország.

Elmondta, hogy a kulturális szektor rendkívüli dotációt kap, mert "az ágazat megszenvedte a válságot". Szerinte az összeg "példa nélküli".

"Mi a kultúrát is gazdasági tevékenységnek tekintjük, van ebben egyfajta francia különlegesség, hiszen az, hogy együtt kell élni a vírussal, azt is jelenti, hogy a vírussal együtt kell művelődni" – fogalmazott a miniszterelnök.

"Azt kérem a franciáktól, hogy menjenek színházba, menjenek moziba, nem kockáztatnak semmit" – hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a maszkviselést szigorúan be kell tartani minden mozi- és színházteremben, de a távolságtartás csak olyan helyeken marad érvényben, ahol a vírus aktívan jelen van. Azt is jelezte, hogy a prefektusok mostantól nem adhatnak felmentést sehol arra a tiltásra, amely szerint nem lehet ötezernél több résztvevővel rendezvényt tartani. A prefektusoknak viszont lehetősége van betiltaniuk bármilyen rendezvényt a vörössel jelölt megyékben.


A francia egészségügyi hatóságok 3304 új fertőzöttről és 24 új járványgócról számoltak be kedden az azt megelőző 24 órából, míg hétfőn 1649 új esetet regisztráltak. Az elmúlt héten több mint 25 ezer új esetet regisztráltak (csütörtökön, pénteken és vasárnap csaknem 5 ezret), ami rekordnak számít a kijárási korlátozások óta eltelt időszakot tekintve. A fertőzés jelenleg a 40 év alatti korosztályban intenzív, és ezért az esetek többségében könnyebb lefolyású, mint a járvány kezdetén. Kedden 4600 fertőzött szorult kórházi ellátásra, ami kilencvennel kevesebb, mint hétfőn, közülük 410-en vannak lélegeztetőgépen, míg áprilisban 7 ezer súlyos beteget ápoltak a francia kórházakban. Az áldozatok száma az elmúlt 24 órában 22-vel 30 544-re emelkedett.

Franciaország, kormány, támogatás, kultúra, színház, koronavírus

 

 

Szólj hozzá!


Jönnek a fiatalok – A Pesti Színház felújította a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadást

Jönnek a fiatalok – A Pesti Színház felújította a...

A Pesti Színház felújította, és új szereposztással ismét műsorra tűzte a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadást.
 
Színház naptár

35 év alatt 75 színész, több mint ezer előadás és egymillió néző: MI AZ?

Harmincöt éve annak, hogy a Vígszínházban bemutatták A padlást. A musical a magyar színháztörténet egyik legsikeresebb darabjává vált, a zeneszerző Presser Gábor szerint már hozzátartozik a városhoz és az országhoz.

Végre egy jó hír!

A tervezett tavaszi újranyitásnál hamarabb, már február 11-én ismét megnyitja kapuit a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház.
Új színdarabok
 
 
Cached at 10:22:14