Amikor Major Tamás beállt a kapuba... Ki emlékszik még a SZÚR-ra?

2019. szeptember 05.  ·   Általános   ·  Színházvilág.hu

Az Újságmúzeum nagyon is – a segítségével felidézzük ezt a már feledésbe merült eseményt. Egy kis SZÚR-történelem Salamon Bélával, Surdával és a többiekkel.

Major és A Psota (Lujza és Jenő) Fotó: Bánhalmi János, Népszabadság (1973)

Ma már nehéz elhinni, de 1970-ben a májusi Színészek-Újságírók Rangadóra (SZÚR) több százezer jegyigénylés érkezett, így szeptemberben megismételték a Népstadionban az eseményt.

A rendszerváltás aztán ezt is elsodorta, pedig hosszú ideig az év egyik jelentős eseménye volt, amikor Major Tamás beállt a kapuba, az ökölvívó Papp Laci meghúzta a szélen vagy amikor jött Bujtor István, és sorra lőtte a gólokat az újságíróknak...

A hetven-nyolcvanezer ember nem pusztán azért ment ki, hogy megnézzen egy focimeccset, hanem mert fellépők százai (zenekarok, színházak) vártak rájuk a Népstadionban.

Az első színészek-újságírók meccsre 99 éve, 1920. június 12-én került sor az MTK sporttelepén. Itt még nem voltak betétprogramok, csak egy focimeccs a színészek és a kritikusok között. A nem sokkal a gyászos trianoni döntés után jól jött az embereknek egy kis kikapcsolódás, így megnézték, hogyan vesz revánsot a tollforgatókon a színésztársadalom.

Ahogy a Színházi Élet írta: „Végre itt volt az alkalom, hogy a színészek megfizessenek minden rossz kritikáért, csípős jelzőért, elhallgatott nevekért."

A színészeknél pályára lépett a komikus Salamon Béla is, aki aztán évtizedeken át a SZÚR emblematikus alakja volt. A Színházi Élet aztán némi meglepetésre nem a színészeken, az írókon élcelődött tovább: „Lógott rajtuk a trikó, egyetlen egynek nem volt egy becsületes vádlija.” Az izgalmas mérkőzést aztán 4:3-ra a színészek nyerték, hogy aztán még a II. világháború előtt többször is megmérkőzzenek egymással a felek.

A virágkorát azonban a szocialista rendszerben élte a SZÚR. 1959-ben például nagy szenzációt jelentett, hogy a színészek csapatában Papp László, a híres ökölvívó is pályára lépett. Az 1962-es SZÚR-on a kapuban Major Tamás állt, az ellenfél kapuját pedig Garas Dezső, Zenthe Ferenc és Bodrogi Gyula rohamozta a több tízezer néző előtt.

Egy évvel később a kezdőrúgást Salamon Béla végezte el, aki ugyebár az első színész-újságíró összecsapáson is ott volt. 1965-ben mindenki elégedetten csettintett, hiszen 6:6 lett a meccs vége, az 1966-os esemény csúcspontjaként pedig fellépett az operettkirálynő, Honthy Hanna is.

A SZÚR az év egyik rangos eseményévé vált, olyannyira, hogy még egy újságot is kiadtak róla, Plajbász és Paróka címmel. 1969-ben is nyolcvanezren voltak a Népstadion lelátóin, ekkor a Flintstone család is megjelent, pontosabban a magyar hangok: Csákányi László, Márkus László, Psota Irén és  – Váradi Hédi helyett – Bálint Erzsébet.

1970-ben, az NB I-es focimeccsek csökkenő nézőszáma miatt a Képes Sport újságírója véresen komolyan gondolta, amikor felvetette, mi lenne, ha az első osztályú focimeccseknél a szünetben az Illés vagy az Omega játszana, biztosan többen kimennének (amit kitalált, Amerikában szépen csöndben megcsinálták...). Ez volt az az év, amikor két SZÚR-t is rendeztek, mert több százezer ember hiába igényelt jegyet a májusi eseményre, nem jutott be.

1978-ban gólgazdag meccset láthatott a publikum: 9:8-ra nyertek a színészek. A csapatukban feltűnt egy vendégjátékos is, egy bizonyos Ljubisa Szamardzsics, akit megtapsoltak a nézők, de nem annyira, mint 1985-ben. Akkor ugyanis már a Forró szél főszereplőjeként, Surdaként imádta az ország.

Arra is talán már kevesen emlékeznek, hogy a színész-újságíró rangadók egyik legeredményesebb játékosát úgy hívták, Bujtor István. A langaléta színész (aki ifjúsági válogatott kosárlabdázó is volt korábban), 1975-ig 18 gólt lőtt az újságíróknak.

Aztán elmúlt a varázs. A rendszerváltozáshoz közeledve már nem volt annyira fontos a SZÚR, és szépen lassan megszűnt az az esemény, amely hosszú évtizedekig garantáltan telt házat vonzott a Népstadionban.Elvitte a rendszerváltás a Wartburgokkal, a kubai  naranccsal és az ikertelefonnal együtt.

Köszönjük az Újságmúzeumnak a lehetőséget!

SZÚR, foci, színész, újságíró, Major Tamás, Bujtor István, Salamon Béla

 

 

Szólj hozzá!


Jászai Mari 13 évig kijárt saját sírjához

Jászai Mari 13 évig kijárt saját sírjához

A 170 évvel ezelőtt született két színésznőre, Jászai Marira és Blaha Lujzára emlékeztek hétfőn a Fiumei úti sírkertben Jászai Mari...
 
Színház naptár

Goldie Hawn, Bette Midler és Diane Keaton újra együtt

Családi vígjáték készül Goldie Hawn, Bette Midler és Diane Keaton főszereplésével, akik 24 éve az Elvált nők klubjában játszottak együtt – számolt be róla a Variety.com.

Az elit utolsó vacsorája

A k2 Színház február 22-én és 23-án mutatja be legújabb előadását Tarnóczi Jakab rendezésében a Mu Színházban, Búcsúkoncert címmel.
Új színdarabok