Amikor Major Tamás beállt a kapuba... Ki emlékszik még a SZÚR-ra?

3 hete  ·   Általános   ·  Színházvilág.hu

Az Újságmúzeum nagyon is – a segítségével felidézzük ezt a már feledésbe merült eseményt. Egy kis SZÚR-történelem Salamon Bélával, Surdával és a többiekkel.

Major és A Psota (Lujza és Jenő) Fotó: Bánhalmi János, Népszabadság (1973)

Ma már nehéz elhinni, de 1970-ben a májusi Színészek-Újságírók Rangadóra (SZÚR) több százezer jegyigénylés érkezett, így szeptemberben megismételték a Népstadionban az eseményt.

A rendszerváltás aztán ezt is elsodorta, pedig hosszú ideig az év egyik jelentős eseménye volt, amikor Major Tamás beállt a kapuba, az ökölvívó Papp Laci meghúzta a szélen vagy amikor jött Bujtor István, és sorra lőtte a gólokat az újságíróknak...

A hetven-nyolcvanezer ember nem pusztán azért ment ki, hogy megnézzen egy focimeccset, hanem mert fellépők százai (zenekarok, színházak) vártak rájuk a Népstadionban.

Az első színészek-újságírók meccsre 99 éve, 1920. június 12-én került sor az MTK sporttelepén. Itt még nem voltak betétprogramok, csak egy focimeccs a színészek és a kritikusok között. A nem sokkal a gyászos trianoni döntés után jól jött az embereknek egy kis kikapcsolódás, így megnézték, hogyan vesz revánsot a tollforgatókon a színésztársadalom.

Ahogy a Színházi Élet írta: „Végre itt volt az alkalom, hogy a színészek megfizessenek minden rossz kritikáért, csípős jelzőért, elhallgatott nevekért."

A színészeknél pályára lépett a komikus Salamon Béla is, aki aztán évtizedeken át a SZÚR emblematikus alakja volt. A Színházi Élet aztán némi meglepetésre nem a színészeken, az írókon élcelődött tovább: „Lógott rajtuk a trikó, egyetlen egynek nem volt egy becsületes vádlija.” Az izgalmas mérkőzést aztán 4:3-ra a színészek nyerték, hogy aztán még a II. világháború előtt többször is megmérkőzzenek egymással a felek.

A virágkorát azonban a szocialista rendszerben élte a SZÚR. 1959-ben például nagy szenzációt jelentett, hogy a színészek csapatában Papp László, a híres ökölvívó is pályára lépett. Az 1962-es SZÚR-on a kapuban Major Tamás állt, az ellenfél kapuját pedig Garas Dezső, Zenthe Ferenc és Bodrogi Gyula rohamozta a több tízezer néző előtt.

Egy évvel később a kezdőrúgást Salamon Béla végezte el, aki ugyebár az első színész-újságíró összecsapáson is ott volt. 1965-ben mindenki elégedetten csettintett, hiszen 6:6 lett a meccs vége, az 1966-os esemény csúcspontjaként pedig fellépett az operettkirálynő, Honthy Hanna is.

A SZÚR az év egyik rangos eseményévé vált, olyannyira, hogy még egy újságot is kiadtak róla, Plajbász és Paróka címmel. 1969-ben is nyolcvanezren voltak a Népstadion lelátóin, ekkor a Flintstone család is megjelent, pontosabban a magyar hangok: Csákányi László, Márkus László, Psota Irén és  – Váradi Hédi helyett – Bálint Erzsébet.

1970-ben, az NB I-es focimeccsek csökkenő nézőszáma miatt a Képes Sport újságírója véresen komolyan gondolta, amikor felvetette, mi lenne, ha az első osztályú focimeccseknél a szünetben az Illés vagy az Omega játszana, biztosan többen kimennének (amit kitalált, Amerikában szépen csöndben megcsinálták...). Ez volt az az év, amikor két SZÚR-t is rendeztek, mert több százezer ember hiába igényelt jegyet a májusi eseményre, nem jutott be.

1978-ban gólgazdag meccset láthatott a publikum: 9:8-ra nyertek a színészek. A csapatukban feltűnt egy vendégjátékos is, egy bizonyos Ljubisa Szamardzsics, akit megtapsoltak a nézők, de nem annyira, mint 1985-ben. Akkor ugyanis már a Forró szél főszereplőjeként, Surdaként imádta az ország.

Arra is talán már kevesen emlékeznek, hogy a színész-újságíró rangadók egyik legeredményesebb játékosát úgy hívták, Bujtor István. A langaléta színész (aki ifjúsági válogatott kosárlabdázó is volt korábban), 1975-ig 18 gólt lőtt az újságíróknak.

Aztán elmúlt a varázs. A rendszerváltozáshoz közeledve már nem volt annyira fontos a SZÚR, és szépen lassan megszűnt az az esemény, amely hosszú évtizedekig garantáltan telt házat vonzott a Népstadionban.Elvitte a rendszerváltás a Wartburgokkal, a kubai  naranccsal és az ikertelefonnal együtt.

Köszönjük az Újságmúzeumnak a lehetőséget!

SZÚR, foci, színész, újságíró, Major Tamás, Bujtor István, Salamon Béla

 

 

Szólj hozzá!


Ma van a magyar dráma napja

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napján magyar szerzők műveivel, rendhagyó programokkal és díjátadóval is ünnepelnek a színházak országszerte és a határon túl is.
 
Színház naptár

Magyar színházi siker Bresztben

Magyar siker született a Belaya Vezha Nemzetközi Színházi Fesztiválon: a fődíjat a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös produkciója, a Ványa bácsi hozta el.

35 év után bezárja a színitanodáját Gór Nagy Mária

Az elmúlt három évtized alatt Gór Nagy vezetésével a tanoda előkelő helyet vívott ki magának a hazai színészképzésben, többek között Liptai Claudia, Ábel Anita, Farkasházi Réka, Ullmann Mónika, Szabó P. Szilveszter, Miller Zoltán is itt kezdte a pályafutását – írja a Bors.
Új színdarabok