Kern András a Fővárosi Törvényszéken védte Kocsis Dénest

2020. January 16.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

Kreatív megoldással a Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.

Fotók: Játékszín

Billy Wilder filmdrámáját, 1957-ben mutattát be olyan szereplőgárdával, mint Tyrone Power, Marlene Dietrich, Charles Laughton és Elsa Lanchester. Az izgalmas végkifejletű történetet nagy titoktartás mellett forgatták, hogy a cselekmény ne derülhessen ki. Az Amerikai Filmakadémia hat kategóriában jelölte Oscar-díjra, melyek közül azonban egyet sem nyert el. Elsa Lanchester alakítását a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjjal jutalmazták. Wilder alkotását az Amerikai Filmintézet (AFI) beválasztotta a tíz legjobb tárgyalótermi dráma közé. (Wikipédia)

A vád tanúja a világ – és persze Agatha Christie – egyik leghíresebb bűnügyi története – eredetileg novellának íródott. Amerikában 1925-ben adták ki, Angliában 1933-ban. Nem sokkal ezután tévéfilm, később rádiójáték készült belőle, majd Peter Saunders producer győzködésére Agatha Christie tovább dolgozott a szövegen, és mindössze három hét alatt színpadra adaptálta azt. A színdarab 1953 októberében debütált Londonban.

A történet szerint Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják – a színházi közönség a vádemelést követő eseményeket kísérheti figyelemmel a tárgyaláson át egészen az ítélethozatalig. Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, de nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja... Nincs spoiler :)

"Voltaképpen a film tárgyalótermi jeleneteibe szerettem bele. Biztos vagyok benne, hogy ha azonos témában válogatás készülne a világ filmtörténetéből, akkor Billy Wilder alkotása az első tíz között szerepelne" – nyilatkozta Simon Kornél rendező.

A védő, Sir Wilfrid Robarts szerepében Kern András debütál a Játékszínben. A rendező kiemelte, a legfajsúlyosabb szerep a védőé a produkcióban: az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi feladat.

A szereposztás:

Sir Wilfrid Robarts KERN ANDRÁS
Leonard Vole KOCSIS DÉNES
Christine LÉVAY VIKTÓRIA
Myers ügyész SZEREDNYEY BÉLA
Greta BACSA ILDIKÓ
Carter, Sir Wilfried irodavezetője VADÁSZ GÁBOR
Bíró JAKAB CSABA
Mayhew jogtanácsos KEREKES JÓZSEF
Janet MacKenzie ZSURZS KATI
Hearne felügyelő BARABÁS-KISS ZOLTÁN
dr. Wyatt törvényszéki orvosszakértő SZIRTES BALÁZS
Rendőr, Törvényszolga OLÁH BÉLA
Lány NAGY JOHANNA
Esküdtszék elnöke PETYI JÁNOS
Jegyző VÁRNAI PÉTER

A produkció díszlettervezője Bátonyi György, jelmeztervező: Papp Janó, a dramaturg Lőkös Ildikó.

A darabot február 8-án mutatják be a Játékszínben.

A kép csak illusztrációA Játékszín szokásos, bemutatóhoz kapcsolódó időszaki kiállítása ezúttal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben jön létre. Az amerikai törvényhozásban megszokott tárgyalótermi tudósítások mintájára készítettek rajzokat az intézmény hallgatói a produkció szereplőiről a próbák alatt. Alkotásaikból a bemutatóval egy napon nyílik tárlat.

 

Mitől lett a világ leghíresebb vonata az Orient Expressz?

 

 

Játékszín, A vád tanúja, Agatha Christie, Kern András

Képtár

  • Kern András a Fővárosi Törvényszéken védte Kocsis Dénest kép 44415
  • Kern András a Fővárosi Törvényszéken védte Kocsis Dénest kép 44416
  • Kern András a Fővárosi Törvényszéken védte Kocsis Dénest kép 44417
 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok