A Darvas

4 hete  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

A koronavírus miatt a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet májustól kezdődően a netre költöztet néhány időszakos kiállítást, eme virtuális sorozat harmadik része Darvas Iván pályáját mutatja be.

A Dollárpapa című filmben, Rajz Jánossal1956.

A kiállítás anyagát eredetileg 2015-ben, Darvas Iván születésének 90. évfordulója alkalmából mutatták be „A” Darvas. Egy színészsors három stációban címmel a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Kurátorai Lakatosné Ircsik Teréz és Szebényi Ágnes voltak.

A kiállítást anno Hegedűs D. Géza nyitotta meg, a szöveg egyébként a művész honlapján lenne elolvasható, de a cikk írásának pillanatában nem működött.

Érdemes az online tárlatra időt szánni, mert a gyermekkori, kortörténeti bepillantást is engedő fotóktól indulva a teljes pálya ívét megrajzolja, beleértve a filmszerepeit és kitérve a börtön, a  szilencium éveire és a "kegyelemkérésre" is, vagyis olvasható az a levél is, amelyet Aczél Györgynek írt, majd e megtorpanás után a pálya kiteljesedésének is tanúi lehetünk.

És ne csak a képeket: a szöveget is! :)

A kiállítás az OSZMI honlapjáról érhető el, a PIM oldalán ne keressék.

Az intézet további virtuális kiállításai itt találhatók.

 

 

 

PIM, Országos Színháztörténeti Múzeum, Darvas Iván, kiállítás, online

 

 

Szólj hozzá!


Tényleg musical készült Puskás Öcsiről

Tényleg musical készült Puskás Öcsiről

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab...
 
Színház naptár

Pásztor Erzsi lesz a Tolnay Klári emlékest háziasszonya

Tolnay Klári születésének 106. évfordulója alkalmából rendeznek emlékestet szombaton Mohorán, a programot a Tolnay Klári Emlékház szervezi.

A '70-es években játszódó darab – a századvég magyar slágereivel

Hasonmások címmel tart ősbemutatót pénteken a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház a mások mellett Komár Lászlónak, Máté Péternek vagy Cserháti Zsuzsának dalokat szerző Nagy Tibor szerzeményeinek feldolgozásával.
Új színdarabok