Egy legendával kevesebb lett a komolyzenei élet - Elhunyt Nello Santi

2020. February 09.  ·   Zenei hír   ·  szinhazvilag.hu

A 88 éves "Papa Santi" néven is ismert karmester halálát menedzsere elmondása szerint vérmérgezés okozta. A világ számos operaháza és annak művészei adtak ki búcsúközleményt az egyik legkedveltebb karmester távozása után.

Fotó: Thomas Hampson Twitter

Nello Santi 1931. szeptember 22-én született Olaszországban. Karrierje a Rigolettóval kezdődött 1951-ben a Teatro Verdiben. 1958 és 1969 között a zürichi Operát igazgatta. 1969-ben debütált a Metropolitan Operában, ahol több mint négyszáz alkalommal vezényelte Verdi és Puccini műveit. Vezényelt továbbá a Royal Opera House-ban, a veronai Arena-ban és a milánói Scala-ban.

Számos nagy operaénekessel dolgozott együtt, úgy mint Montserrat Caballé, Sherrill Milnes, Anna Nyetrebko, Gabriela Beňačková, Piero Cappuccilli, Leo Nucci, Isabel Rey, Juan Diego Florez vagy Plácido Domingo, aki így búcsúzott Santitól közösségi oldalán:

 

Jó pár énekes írt szívhez szóló megemlékező posztot, itthon pedig Fáy Miklós foglalta össze gondolatait a karmester életművével kapcsolatban:

"Tényleg Santi papának hívták az énekesek, vagy papa Santinak, féltek is tőle, de bíztak is benne, mindkettőre megvolt a jó okuk. A közönség talán nem is sejtette, hogy mennyi erő, tudás, hatalom van ebben a nagy hasú, kutyafejű emberben. Mert hát sztáralkat nem volt, nem őt tették a lemezborítókra. Inkább Domingót, akinek a legelső árialemezét is ő vezényelte. Meg még utána néhányat. És a Bajazzókat, ami talán mégis a darab legkielégítőbb, legteljesebb hangfelvétele. Tudta magáról, hogy ő a tradíció átmentője, néha hivatkozott is erre, például az Ernani elején, a tenoráriában. Itt ez nincs a kottában, de valaki így csinálta, ő meg attól hallotta, akinek Verdi mondta."

Forrás: Fidelio

Nello Santi, Papa Santi, tragédia, elhunyt, gyász, karmester, komolyzene, megemlékezés, 2020

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok