Színművészek tolmácsolásában elevenednek meg a tárgyak a Néprajzi Múzeum audioguide-jában

2023. March 29.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

A Megérkeztünk című tárlatban a legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig szerepelnek különleges tárgyak, melyek történetét most neves színművészek tolmácsolásában lehet megismerni.

Színművészek tolmácsolásában elevenednek meg a tárgyak a Néprajzi Múzeum audioguide-jában
Hegedűs D. Géza, Kováts Adél, Őze Áron és Pokorny Liakalauzolják” a látogatókat az audio idegenvezetésen, ahol a szakrális afro-brazil amulettől a turai menyasszonyi koszorún át a finn varázslódobozig izgalmas tárgyak titkait tárják fel. A kiállításba azonban nem csak ikonikus tárgyakat válogattak be a kurátorok: az itt látható több mint száz tárgy jelentős része ritkán vagy sohasem került ki a raktárból, most azonban a gyűjtemény legnépszerűbb darabjaival közösen tárják fel a Néprajzi Múzeum múltját és jelenét.
A kiállítás anyagából 12 kiemelt tárgy különleges történetét hallgathatjuk meg a Néprajzi Múzeum androidra és IOS-re letölthető mobilalkalmazásában. A Néprajzi Múzeum appjában az audioguide mellett térkép, jegyvásárlás, kiállításismertető és katalógus funkciók is elérhetők.
Apropó!
Hegedűs D. Géza 2023. május 8-án, a 70. születésnapján koncertet ad a Vígszínház színpadán. A színművész életműve, fél évszázada része a Vígszínház történetének. Ezalatt az 50 év alatt nagy sikerű zenés előadások főszereplője volt. Az ünnepi koncerten, színész barátaival – Halász Judittal, Kútvölgyi Erzsébettel, Igó Évával, Hegyi Barbarával, Balázsovits Edittel, Kern Andrással, Lukács Sándorral, Fesztbaum Bélával és Wunderlich Józseffel – dalokat adnak elő, a Popfesztiváltból, a Jó estét nyárból, a Kőműves Kelemenből, a Padlásból, a Koldusoperából, a Hegedűs a háztetőnből meg még a Dzsungel könyvéből is. Hegedűs D. Géza a legkülönbözőbb zenei stílusú színpadi művek slágereiből válogatott, mely dalokat, zeneileg a művész muzsikus barátai – Vranik Krisztián (Krizso), Hegyi Dávid, Czitrom Ádám és Subicz Gábor - gondoltak újra.

 

Néprajzi Múzeum, audioguide

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok