Szikora János a színházat működtető emberi energiában gondolkodik

4 hete  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Megnyitotta 2022/23-as évadát a , amely óriási kihívásokkal állítja szembe fehérvári társulatot.

AJulius Caesar olvasópróbája/Vörösmarty Színház FB

Egy évadnyitón a boldog békeidőkben darabokról és színészekről folyt a szó, helyüket most e nehéz időkben elbitorolták a villanyszámlák.

Az évadnyitó társulati ülésen a fenntartó önkormányzat képviseletében Székesfehérvár  polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András a rezsivel kapcsolatban azt mondta, hogy az áramszámla 250 millió forinttal növekedik meg az elkövetkező időben.

„Arra kértem igazgató urat, hogy gondoljuk át a téli működtetés és működés kérdését, azzal, hogy lehetőség szerint (...) az évad normális végigvitelének rendjét ne lehetetlenítse el.”

Arról biztosította a társulatot, hogy munkatársaival és a színház vezetésével olyan megoldáson dolgoznak, amely mindenki számára kielégítő lesz. Egyelőre az a fájó döntés is a pakliban van, hogy átmenetileg bezár a színház épülete, de ígérete szerint a darabok kijátszhatók lesznek. Amennyiben szükség lesz rá, a működés átmeneti felgüggesztésére januárban és februárban kerülhet sor.

Dr. Szikora János igazgató az évadnyitón úgy fogalmazott, hogy nem egy új színházi évad, hanem egy olyan színházi korszak nyílik meg, ahol újak a játékszabályok.

„Akkor gondolkodunk helyesen, ha úgy gondolunk a jövőre, hogy az annyira más lesz, hogy semmilyen tekintetben nem fog hasonlítani ahhoz a múlthoz, amit megszoktunk. Valami új kezdődik, és ebben az újban a gyökér máshol van: nem az energiaárakban, hanem a színházat működtető emberi energiában. Ebben tudok gondolkodni.”

Ez az újfajta színházi szemlélet szerinte olyan társadalmi felelősséget kell vállaljon, amely az embereket ebben a helyzetben leginkább mérgező dolgokat, a félelmet és haragot igyekszik megszüntetni.

„Az elkövetkező időben mi ezen fogunk dolgozni” – tette hozzá.

Ígérete szerint a Vörösmarty Színház bérletesei, törzsközönsége továbbra is ugyanazzal a minőségi kínálattal és ugyanazzal a kiváló társulattal találkozhatnak. Szeptember végén a Pelikán Fészek kapuit a Petőfi Rock című előadással nyitják meg, a Nagyszínpadon pedig kezdődik a Julius Caesar próbafolyamata.

A színház szeptemberi műsora itt

 

 

 

 

 

 

Vörösmarty Színház, rezsi, színházbezárás

 

 

Szólj hozzá!


Mától október 3-ig megtekinthető Székhelyi József felejthetetlen alakítása

Mától október 3-ig megtekinthető Székhelyi József...

Az E-színház kínálatában 2022.09.30. 19:00 - 2022.10.03. 23:59-ig megtekinthető a "Ferenczi és Freud (Bonyodalmak a dívány körül)" című...
 
Színház naptár

A Vígszínház társulata addig játszik, amíg a nézők el nem hagyják a hajót...

Szeptember 14-én megtartotta a Vígszínház évadnyitó sajtónyilvános társulati ülését. Rudolf Péter igazgató beszélt a színház előtt álló kihívásokról és az idei nem szokványos évadról, ahol három játszóhelyen nyolc bemutatót terveznek. (A hír csúszásáért a szerkesztő felel, aki elnyaralta a köztes egy hetet,...

Víg(vasár)nap a Körúton

Nyílt napot rendez vasárnap a Vígszínház, hogy a művészek és a közönség együtt ünnepelhesse meg az évadkezdést; a Vígnapon kulisszajárás, improvizációs előadás, koncert, dedikálás, tánctanulás és számtalan gyerekprogram várja az érdeklődőket.
Új színdarabok