Szeptember 22-én láthatja utoljára a Billy Elliotot a magyar közönség

2019. szeptember 16.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Nem kell kultúrpolitikai döntést sejteni a háttérben: egyszerűen lejárt a musical játszási joga. A "darabtemetés" azért lesz különleges, mert ezen az estén fellép az egyébként váltott szereposztásban játszott darab összes közreműködője.

Fotó: Magyar Állami Operaház

A Billy Elliot – a Musical eddig 133 előadást ért meg, 150 ezer néző látta. Ahogy az intézmény a HVG által idézett közleményében is írja, a darabot nemtelen támadások érték, az elmaradó nézők miatt pedig előadásokat kellett lemondani. Pedig a darabot 2016 nyarán alapos indokkal tűzte műsorára az intézmény. "A '80-as évek haldokló angliai bányászközösségében cseperedő kisfiú történetén keresztül az egykor sokak által bálványozott balettpálya népszerűségének felelevenítését célozta meg az Opera vezetése"– írták.

Hát, ezt egyesek vagy nem tudták, vagy nem akarták megérteni.

A Magyar Időkben tavaly június 1-jén jelent meg egy véleménycikk "Botrányos előadás az Erkel Színházban" címmel, amelynek szerzője arról értekezett, hogy az Operaház a Billy Elliot bemutatásával "tökéletesen szembemegy az állam céljaival", amely "a családi boldogulást próbálja meg sok eszközzel és pénzzel elősegíteni". Azt is írta, hogy az előadást az intézmény "féktelen melegpropagandára használja fel".

Ókovács Szilveszter már másnap válaszolt a cikkre, amelyben kijelentette: méltatlannak érzi, hogy magyarázkodnia kell az opera és a balett irodalma miatt. Azt is hozzátette, hogy a darabból direkt kiírták az egyetlen valóban melegnek tűnő karaktert, Billy barátját, Michaelt. Tavaly, június második felében az Opera levette a műsorról a Billy Elliot 15 előadását.

Bizonyára el tudja minden olvasónk képzelni, hogy mit jelentett mindez az előadás ifjú (és idősebb) szereplői számára...

Pedig azt, hogy a téma semmit sem veszített aktualitásából, egy, a közelmúltban kipattant botrány és a válaszul elindított #BoysDanceToo kampány is bizonyítja. Hogy mi ez? Alapvetően egy cukinak indult történet fulladt ócska poénkodásba, majd emelkedett onnan hatalmasat egy világraszóló akcióvá. Felröppent a hír, hogy a hatéves György herceg szeptembertől balettozni fog az iskolában. Az egyik amerikai tévéműsorban azonnal vicc tárgya lett (a műsorvezető később elnézést kért). A tánctársadalom azonban nem hagyta szó nélkül az esetet, augusztusban több száz – főként férfi – táncos vonult fel és adott elő egy közös koreográfiát New Yorkban, a kezdeményezés oldalán pedig azóta is gyűlnek a fotók...

 

Billy Elliot, Operaház, musical, #BoysDanceToo

 

 

Szólj hozzá!


Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lakásából közvetítik a premiert

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lakásából...

Bemutatósorozatra készül a Madách Színház az interneten; a premiereket élőben, a színészek lakásáról közvetítik. Június 4-én Carol Rocamora...
 
Színház naptár

A járvány magával ránthatja Shakespeare legendás színházát

Minderről a Kívül tágasabb blogon olvastunk: a legendás Globe a blog értesülései szerint képtelen lesz túlélni a korlátozások miatt elszenvedett veszteségeket.

A pénz helyett Dollár Papa Talks

A Dollár Papa Gyermekei társulat kezdeményezésére – a Trafó közreműködésével online beszélgetéssorozat indul vasárnap.
Új színdarabok
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Budapest 
MACSKÁK
MACSKÁK
Budapest 
MACSKÁK
MACSKÁK
Budapest