Szentendre, nyár, Teátrum

2022. June 21.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Huszonkét produkcióval, a kísérőprogramokkal együtt összesen 40 eseménnyel várja a látogatókat a Szentendrei Teátrum nyári évada június 30. és augusztus 26. között.

Fotó: Szentendrei Teátrum

A  teátrum őrzi tradícióit, a közönség azonban újdonságokkal is találkozhat az idei programban, amelyben három saját produkció, öt koprodukció és két ősbemutató is helyet kapott.

Az elmúlt évekhez képest változás, hogy több lett a helyszín, kicsit intimebbek az előadások és a terek, és "a város maga lett újra a díszlet". Idén visszatér helyszínként a városháza belső udvara, és újra megjelenik a teátrum utcaszínházi jellege: végzős színművészeti hallgatók fogják bejárni például a Fő teret, a Bükkös patak partját, hogy végül megérkezzenek a városháza udvarára a Szeret, nem szeret című produkció keretében.

Az idei évad egyik újdonsága a barokk zenei fesztivál. Az Esztergomból érkező nemzetközi régizenei workshop a Barokk udvarlás címet kapta, hiszen Szentendre különleges hangulatú udvarai is fontos szerepet kapnak benne. Egyik csúcspontja Pergolesi Az úrhatnám szolgáló című operájának bemutatója, melynek próbájába is be lehet majd tekinteni és amelynek rendezője Novák Eszter.

A Dunaparti Művelődési Ház ad otthont a Színházi Dramaturgok Céhe kortárs drámafesztiváljának, amely az elmúlt évadban született színpadi műveket vonultatja föl, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fiatal táncosokat segítő és idén ötödik születésnapját ünneplő Imre Zoltán Programja pedig táncestsorozattal várja a közönséget.

Szenes Hanna naplójából készült a Hanna című ősbemutató, a teátrum és a Jurányi Ház koprodukciójában, Bíró Eszterrel a címszerepben, akinek rendezője és partnere Wiedder Kristóf. A zeneszerző Födős Sándor, az ősbemutatónak a Vajda Lajos Múzeum udvara szolgál helyszínül. Szintén közös produkció a Macskadémon, amely a teátrum, a Pinceszínház és a Gergye Krisztián Társulat összefogásával valósul meg.

Augusztus 20-án, Selmeczi György két "ős-operája" kerül színre, a Szent Jakab-játék és a Szent Vitus-játék, melyek közül az egyik ősbemutató.

Az idei évadban a nézők mások mellett az Orlai Produkció, a Rózsavölgyi Szalon és a Budaörsi Latinovits Színház vendégjátékával is találkozhatnak, a határon túlról érkező Nagyváradi Szigligeti Színház vendégjátékában pedig Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátéka látható.

A zenei kínálatban a többi között a Vujicsics együttes koncertje és a Hot Jazz Band Cziffra Bárestje is szerepel.

A GyerekTeátrum programjainak a Dunaparti Művelődési Ház ad otthont, a fesztivált június 30-án a diákoknak kiírt István, a király iskolába megy... online tehetségkutató győzteseinek bemutatója nyitja meg.  

Az előadásokra már lehet jegyet vásárolni, a programokról a www.szentendreiteatrum.hu oldalon lehet tájékozódni.

Szentendrei Teátrum, nyári évad

 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok