Sikerrel zárult a Pécsi Harmadik Színház megsegítésére meghirdetett Színházmentő akció

2023. April 03.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

A támogatási kampány során több mint 21 millió forint gyűlt össze. Pontosabban: 21 millió 316 ezer forint. Ezzel a támogatással az évadot be tudják fejezni és fel tudnak készülni a következőre.

 Lélektől lélekig fesztivál a Veszprémi Petőfi Színházban

 "Köszönetet mondunk mindenkinek, aki mellénk állt, akinek része volt bármilyen módon abban, hogy ma kijelenthetjük: bizakodva nézhetünk a jövőbe" – fogalmaztak az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint felidézik, év elején még úgy hitték, január 14-én tartják meg színházuk utolsó előadását. A színház az elszabaduló energiaárak miatt január elejére a gazdasági ellehetetlenülés szélére került, ezért nyílt levélben kért segítséget a nyilvánosságtól, majd adománygyűjtő akció is indult az intézmény megsegítésére.

"Ellehetetlenült gazdasági helyzetünk miatt kétségbeesetten kiáltottunk a világba mentőövért. A csodában bíztunk. És a csoda nem maradt el" - fogalmaznak, kiemelve: sokan hallották meg szavunkat, siettek segítségükre, ki tettekkel, ki anyagi eszközökkel.

A számlájukra elkezdtek érkezni a támogatások, majd Patartics Zorán építész kezdeményezésére és irányításával útjára indult a Színházmentő akció elnevezésű támogatási kampányuk, amely a magánszemélyek mellett a vállalkozások elérésére is törekedett. A kampány 20 millió forint támogatás összegyűjtését célozta meg. A sikeresség minimumát a 20 milliós cél 70 százalékában, azaz 14 millió forintban határozták meg.

Érkeztek felajánlások művészektől, akik az előadásuk teljes bevételét a színháznak ajánlva léptek, lépnek fel. A sort Nagy Bandó András kezdte meg február 16-i Bajban ismerszik meg a baj című estjével, majd Koltai Róbert folytatta, akinek március 29-i műsorára a jegyek napok alatt fogytak el.

A Színházmentő akció több volt mint támogatási kampány, olyan konstrukció, mely folyamatosan épült. Kiemelik: Tamás Éva Dalommal hívlak közelebb című versét Tóth Álmos és Schulteisz Gábor zenésítette meg, és 40 színész énekelte videóra.

Bacskó Tündével közös szervezésben a teátrumhoz kötődő színészek léptek föl március 15-én a Lenni vagy nem lenni? - Színészek színesen a Harmadik Színházért gálán.

Április 11-én, a költészet napján Balogh Robert szervezésében Bársony nesz inog címmel olyan jótékonysági estet rendeznek, amelyen zenészek, írók, slammerek és Bacskó Tünde színész áll színpadra. Májusban Bősze Ádám érkezik egyik stand up műsorával. E két utóbbi esemény bevétele már a támogatási kampányon túl segíti a színházat.

Mint írják, Pécs Önkormányzata is segítségükre sietett azzal, hogy az éves öt millió forintos támogatást nem negyedévenkénti bontásban, hanem egy összegben utalta el. Mint kiemelik, a sikerben szerepe van annak is, hogy mindvégig érezték a média támogatását.

"Tudjuk, hogy az elkövetkező időszak sem lesz könnyű, és hogy ez a példátlan összefogás nem ismételhető" – írja a színház, kiemelve, hogy a jövőt nem a hasonló akciókra, hanem új víziókra, stratégiákra kell építeniük.
   

Pécsi Harmadik Színház, túlélés, összefogás

 

 

Szólj hozzá!


Átadták a Színikritikusok díjait

Átadták a Színikritikusok díjait

A budapesti Katona József Színházban szeptember 17-én rendezett díjátadó gáláról az Örkény Színház négy, a Weöres Sándor Színház és...
 
Színház naptár

Az Átriumnak ez lesz a búcsúévada

Miközben csordogálnak a sajtónak szánt bejelentések egy-egy színház soron következő évadáról, az Átrium a FB-on dobta le az atomot. Nem igazán az isten akaratából.

Kéttucat előadás a Vidor Fesztivál színházi programjában

Huszonnégy produkció lesz látható az augusztus 25-től szeptember 5-ig tartó, a Móricz Zsigmond Színház által szervezett Vidor Fesztivál színházi kínálatában.
Új színdarabok
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Mágnás Miska
Mágnás Miska
Székesfehérvár 
Mágnás Miska
Mágnás Miska
Székesfehérvár 
Anconai szerelmesek