Országszerte húsz színházban nyolcezer ember ünnepeli majd a centenáriumot

2020. September 30.  ·   hír   ·  szinhazvilag.hu

Nem most, erre idén, s talán a jövő év elején sem lesz majd lehetőség: 2023. január 29. a dátum.

 Országszerte húsz színházban nyolcezer ember ünnepeli majd a centenáriumot

2023-ban rendezvénysorozattal tervezik ünnepelni az első ismert magyar verses szövegemlék felfedezésének 100 éves évfordulóját. A latin nyelvű prédikációk között az egyetlen oldalnyi, két hasábba írt Ómagyar Mária-siralomra a Leuveni kódexben bukkantak rá 1922-ben, majd 1923. január 29-én ismertették a Magyar Tudományos Akadémián.

A 2023-ban esedékes centenáriumra Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, a Szent István-rend birtokosa különleges zenetörténeti újdonságokkal készül, például az Ómagyar Mária-siralom metrumát tekintve, ami 100 éve vita tárgya. A Novum Kiadó jelenteti meg az Ómagyar Mária-siralom szövegkönyvét, amelyet Mező Tibor írt és Vásáry Tamás ajánlja elolvasásra ebből az alkalomból.

Mező Tibor főszervező, költő, a verstanban Vásáry Tamás alkotótársa arról beszélt, hogy egyszerre több helyszínen zajlik majd a műsor a terveik szerint. Egyidőben országszerte legalább húsz színházban nyolcezer ember ünnepelheti a centenáriumot. Az eseményen a vers is előtt tisztelegnek, hiszen Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója is erre az időszakra esik és Kölcsey Ferenc is éppen 200 éve véglegesítette a Himnusz szövegét.

A színházak önálló műsorral készülhetnek és hirdethetnek meg egy-egy előadást. A kritérium az, hogy három költő négy művének feldolgozása jelenjen meg a repertoárban, melyek a következők: az Ómagyar Mária-siralom, Petőfi Sándortól a János vitéz és a Nemzeti dal, valamint Kölcsey Ferenc Himnusza.

 

Ómagyar Mária-siralom, centenárium, Vásáry Tamás

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok