Miért kapott Mongóliából egy lófejű hegedűt a miskolci színház?

2023. April 26.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Egy tradicionális morin khuur nevű mongol hangszert ajándékozott Baatarjav Sainnyambuu, Mongólia budapesti nagykövete a Miskolci Nemzeti Színháznak. Nem "csak úgy"...

Fotók: Éder Vera/ Miskolci Nemzeti Színház

A teátrumközleményében kiemelték, kétszáz évvel ezelőtt, augusztus 24-én Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországban című előadásával nyitotta meg kapuit a miskolci színház, és idén augusztusban szintén ezzel a darabbal veszi majd kezdetét a teátrum kétszázadik évada. A darabot 1819. május 5-én mutattak be Pesten.

"Első színre került darabjában, A tatárok Magyarországon «hazai költeményben», még sok volt a lovagdrámák hangjából és motívumaiból. Hősei XIII. századi magyarok és tatárok. Miközben Szádvár ura, Bebek Zsigmond, elszántan védi várát a félelmes tatárhad ellen, a tatárok fővezérének, Kajuknak, leánya, Zelmíra, szerelmes lesz Himfi Elekbe, egy tatár fogságban levő magyar ifjúba, Bebek Zsigmond nevelt fába. Elek megvallja Zelmírának, hogy szíve már Emelkáé, Bebek Zsigmond leányáé. A nagylelkű tatár leány kész elősegíteni boldogságukat. Mikor a tatárok elfoglalják Bebek Zsigmond várát, Kajuk vezér, Zelmíra kérésére, szabadon bocsátja a boldog párt s ünnepi temetést rendel Bebek Zsigmondnak. Egy Kobut nevű kun cselszövőn kívül, aki Emelka szerelmét akarja kierőszakolni, csupa jóindulatú, nemeslelkű, eszményi gondolkodású férfi és nő szerepel ebben a színdarabban. A középkor nyers erkölcseiből semmit sem látunk, a tatárok és magyarok egyaránt lovagiasak." Arcanum

Az előadáshoz Mongólia budapesti nagykövete, Baatarjav Sainnyambuu kifejezetten a színház számára készíttetett el egy tradicionális mongol hangszert. Szőcs Artur, az előadás rendezője elmondta azt is, segítséget kértek a nagykövettől abban, hogy az ulánbátori színházba is elvigyék A tatárok Magyarországban című előadást.

A moorin khuur a mongol nemzeti identitás egyik szimbóluma. A kéthúros hangszert lófejű hegedűnek is nevezik, mivel a hangolófej általában egy lófejet ábrázoló faragásban végződik. A hangszert a nagykövet április 21-én adta át a színház vezetőinek Miskolcon, a hangszert a darabban Lakatos Attila, a színház zenekarának mélyhegedűse szólaltatja meg.

Ha valaki viszont kifejezetten zenei környezetben hallgatná meg, miként szól ez a különleges hangszer, annak a THE HU együttes budapesti fellépését ajánljuk a figyelmébe, ugyanis más hagyományos mongol hangszerekel együtt a morin khuurt is megszólaltatják majd a koncertjükön.
 
   

Miskolci Nemzeti Színház, Mongólia, lófejű hegedű

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest