Miért kapott Mongóliából egy lófejű hegedűt a miskolci színház?

2023. April 26.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Egy tradicionális morin khuur nevű mongol hangszert ajándékozott Baatarjav Sainnyambuu, Mongólia budapesti nagykövete a Miskolci Nemzeti Színháznak. Nem "csak úgy"...

Fotók: Éder Vera/ Miskolci Nemzeti Színház

A teátrumközleményében kiemelték, kétszáz évvel ezelőtt, augusztus 24-én Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországban című előadásával nyitotta meg kapuit a miskolci színház, és idén augusztusban szintén ezzel a darabbal veszi majd kezdetét a teátrum kétszázadik évada. A darabot 1819. május 5-én mutattak be Pesten.

"Első színre került darabjában, A tatárok Magyarországon «hazai költeményben», még sok volt a lovagdrámák hangjából és motívumaiból. Hősei XIII. századi magyarok és tatárok. Miközben Szádvár ura, Bebek Zsigmond, elszántan védi várát a félelmes tatárhad ellen, a tatárok fővezérének, Kajuknak, leánya, Zelmíra, szerelmes lesz Himfi Elekbe, egy tatár fogságban levő magyar ifjúba, Bebek Zsigmond nevelt fába. Elek megvallja Zelmírának, hogy szíve már Emelkáé, Bebek Zsigmond leányáé. A nagylelkű tatár leány kész elősegíteni boldogságukat. Mikor a tatárok elfoglalják Bebek Zsigmond várát, Kajuk vezér, Zelmíra kérésére, szabadon bocsátja a boldog párt s ünnepi temetést rendel Bebek Zsigmondnak. Egy Kobut nevű kun cselszövőn kívül, aki Emelka szerelmét akarja kierőszakolni, csupa jóindulatú, nemeslelkű, eszményi gondolkodású férfi és nő szerepel ebben a színdarabban. A középkor nyers erkölcseiből semmit sem látunk, a tatárok és magyarok egyaránt lovagiasak." Arcanum

Az előadáshoz Mongólia budapesti nagykövete, Baatarjav Sainnyambuu kifejezetten a színház számára készíttetett el egy tradicionális mongol hangszert. Szőcs Artur, az előadás rendezője elmondta azt is, segítséget kértek a nagykövettől abban, hogy az ulánbátori színházba is elvigyék A tatárok Magyarországban című előadást.

A moorin khuur a mongol nemzeti identitás egyik szimbóluma. A kéthúros hangszert lófejű hegedűnek is nevezik, mivel a hangolófej általában egy lófejet ábrázoló faragásban végződik. A hangszert a nagykövet április 21-én adta át a színház vezetőinek Miskolcon, a hangszert a darabban Lakatos Attila, a színház zenekarának mélyhegedűse szólaltatja meg.

Ha valaki viszont kifejezetten zenei környezetben hallgatná meg, miként szól ez a különleges hangszer, annak a THE HU együttes budapesti fellépését ajánljuk a figyelmébe, ugyanis más hagyományos mongol hangszerekel együtt a morin khuurt is megszólaltatják majd a koncertjükön.
 
   

Miskolci Nemzeti Színház, Mongólia, lófejű hegedű

 

 

Szólj hozzá!


Átadták a Színikritikusok díjait

Átadták a Színikritikusok díjait

A budapesti Katona József Színházban szeptember 17-én rendezett díjátadó gáláról az Örkény Színház négy, a Weöres Sándor Színház és...
 
Színház naptár

Az Átriumnak ez lesz a búcsúévada

Miközben csordogálnak a sajtónak szánt bejelentések egy-egy színház soron következő évadáról, az Átrium a FB-on dobta le az atomot. Nem igazán az isten akaratából.

Kéttucat előadás a Vidor Fesztivál színházi programjában

Huszonnégy produkció lesz látható az augusztus 25-től szeptember 5-ig tartó, a Móricz Zsigmond Színház által szervezett Vidor Fesztivál színházi kínálatában.
Új színdarabok
A KÉTELY FÁTYLAI
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Mágnás Miska
Mágnás Miska
Székesfehérvár