Megvan az első Emmy-díjasunk: Gera Marina!

2019. November 26.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Gera Marinának az Örök tél című film főszerepében nyújtott alakításáért adták át a legjobb színésznő kategóriában a díjat a Nemzetközi Emmy-díj gálán hétfőn este.

Fotó: oroktel.hu

11 kategóriában 21 országból 44 jelölt versenyeztek a Nemzetközi Emmy-díjakért, melyeket magyar idő szerint kedd hajnalban adtak át, immár 47. alkalommal. Az 1969-ben alapított Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (International Academy of Television Arts & Sciences) 60 ország tévés szakembereit tömöríti, és évről évre díjazza a legjobb alkotásokat, melyek nem az Egyesült Államokban készültek.

Első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról egyáltalán jelöltek alkotást e rangos nemzetközi televíziós versenyben, amelyen az Egyesült Államokon kívül készült legjobb televíziós produkciókat ismerik el.

A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak új filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza.

A történet 1944 decemberében kezdődik, amikor is orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén (Gera Marina), a sváb fiatalasszony – akinek férje a fronton harcol – kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A svábokat, mint háborús bűnösöket kezelik, és felelőssé teszik őket a német katonák által elkövetett borzalmakért. A táborban, a bányában embertelenek a körülmények, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik, egy fogolytársának – a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak (Csányi Sándor) – akinek az életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek... (Forrás: Port.hu)

A film itt tekinthető meg

A filmnek nem ez az első elismerése: már megkapta a legjobb európai tévéfilm (2018, Prix Europa) díját, Szász Attila pedig a legjobb rendező elismerését vehette át 2018-ban, a montreali filmfesztiválon.

Gera Marina 2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Zsámbéki Gábor, Zsótér Sándor és Bodó Viktor osztályában. 2008-2009 között a Szputnyik Hajózási Társaság társulatának tagja lett, majd 2009-től szabadúszóként tevékenykedik.

***

A másik magyar Emmy-jelölt, a legjobb tévé-minisorozat kategóriában indult Trezor című tévéfilm nem kapott díjat. A New York-i Hilton szállóban tartott díjátadón a legjobb dráma kategóriában a brit BBC televízió McMafia című alkotása nyert, a legjobb vígjátéknak a brazil Az utolsó macskajaj (The Last Hangover) című komédiát ítélte a zsűri, a legjobb dokumentumfilmnek pedig a holland Bellingcat – Igazság egy igazság utáni világban című alkotás bizonyult. A biztonságos kikötő című ausztrál mű a legjobb minisorozat díját nyerte el. Haluk Bilginer török művészt a legjobb férfiszínészként ismerték el.

A Nemzetközi Emmy-díjat kiadó Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (IATAS) kitüntette a CNN amerikai hírtelevízió és a PBS amerikai közszolgálati televízió műsorvezetőjét, Christiane Amanpourt, valamint díjazta az amerikai HBO csatorna Trónok harca (Game of Thrones) című, több mint 200 országban vetített televíziós sorozatának két rendezőjét, David Benioffot és D.B. Weisst is.

 

Emmy-díj, Örök tél, Gera Marina, Csányi Sándor, Szász Attila

 

 

Szólj hozzá!


Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a...
 
Színház naptár

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...
Új színdarabok