Ma este különleges bemutató lesz Kolozsváron

2019. November 19.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Kivételesen nem a közönség, hanem leginkább a rendező és az egyik szereplő számára volt ez izgalmas kaland, de nyilván a nagyérdemű is profitál mindebből.

Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház

A Drezdai Állami Színházzal közösen mutatja be  ma este Bertolt Brecht és Paul Dessau Kurázsi mama és gyermekei című drámáját a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Az előadás drezdai bemutatóját szeptemberben tartották. Armin Petras rendező nagy kihívásnak tartotta, hogy ugyanazt a darabot, ugyanazt a rendezői koncepciót német és romániai magyar színészekkel is színre vigye. Számára a két előadás megrendezése a kultúrák találkozásáról szólt.

Az előadás tárgya a háború, az a mód, ahogy az emberek a háborút érzékelik, ahogy erről vélekednek. A drezdai és a kolozsvári előadásban is a háborús feszültséget egy-egy húsztagú színészcsoport teremti meg, akik masíroznak, rohangálnak a színpadon. Közöttük bontakozik ki Kurázsi mama és gyermekei története.

A drezdai és a kolozsvári előadás egyedüli közös szereplője a Kattrint, Kurázsi mama néma lányát játszó Maria Tomoiaga román színésznő. Mint elmondta: már a drezdai előadáson óriási kihívás volt számára, hogy úgy kell két órán keresztül a színpadon lennie, hogy közben nem szólal meg. A kolozsvári előadáson újabb kihívás, hogy ott még az előadás magyar nyelvét sem érti.

A Kurázsi mamát játszó Laczó Júlia elmondta: olyan nőt jelenít meg a színpadon, aki soha nem tudja kimutatni a szeretetét, aki kevélységével nemcsak magának, hanem a gyermekeinek is árt.

A háborús nélkülözés hangulatát – az előadás jelmeztervezője Cinzia Fossati – többek között azzal akarták megteremteni, hogy a színészek némelyikének hiányzik a nadrágja, az inge. A különböző korok katonaegyenruháinak a felhasználásával pedig kortalanná próbálták tenni a történetet.

A Kurázsi mama és gyermekei kedden, november 19-én tartandó kolozsvári bemutatója egyben az Európai Színházi Unió (UTE) kolozsvári fesztiváljának a nyitóelőadása lesz.

Kolozsvári Állami Magyar Színház, Drezdai Állami Színház, Bertolt Brecht, Kurázsi mama és gyermekei

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest