Különlegesen indul az évad a Katona József Színházban

2019. August 28.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

A WMN.hu-val együttműködve Csak neked mondom címmel indít 12 részes videósorozatot szeptember 2-tól a Katona József Színház.

Különlegesen indul az évad a Katona József Színházban

A rendhagyó, intim portrébeszélgetéseket június végén, közönség előtt rögzítették a Sufniban. Az adások szeptember 2-tól hetente kerülnek majd fel a WMN.hu YouTube-csatornájára. Kulisszatitkokkal, werkfotókkal és érdekességekkel pedig az évad idején folyamatosan találkozhatnak a Katona és a WMN social media felületeinek (Facebook-Instagram) követői. A sorozat forgatásáról és előkészületeiről werkvideó is készült, ami itt nézhető.

A műsorban nem a szenzáció, hanem a személyesség, az emberi és szakmai kapcsolat a lényeg. A WMN kreatív stábja által fejlesztett formátum a Katona színészgárdájára épül, különlegessége, hogy két színész – egy katonás és egy általa választott nem katonás – kötetlenül beszélget egymással, kettesben. Elsőként Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs beszélgetését teszik közzé a legnagyobb videómegosztó oldalon.Történetek hangzanak el egy különleges kapcsolat kulisszatitkairól, színházi- és filmes élményekről, sikerekről, kudarcokról, győzelemről és veszteségről, hétköznapokról és ünnepekről, egyszóval: az életről – úgy, ahogyan csak ők ketten ismerik.

További beszélgetőtársak: Borbély Alexandra – Tenki Réka, Elek Ferenc – Ötvös András, Jordán Adél – Jordán Tamás, Kovács Lehel – Lukáts Andor, Nagy Ervin – Lengyel Tamás, Pálmai Anna – Hernádi Judit, Pelsőczy Réka – Bata Éva, Rajkai Zoltán – Enyedi Éva, Rujder Vivien – Zoltán, Szacsvay László – Benedek Miklós, Szirtes Ági – Básti Juli.

A színház új bemutatói – Racine-tól Térey-ig, Molière-től Jelinekig – öt évszázad alkotóinak emblematikus műveit sorakoztatják fel.

„A szereplők valamennyien vakok. Egyesek vak látnokok, ők fehér bottal jönnek, mások vak királyok, rajtuk korona van” – írja Elfriede Jelinek A királyi úton című szövegfolyam elején, amelyet állítólag már Trump elnökké választásának estéjén elkezdett írni.

Az évad első bemutatóját október 5-én tartják a Sufniban. Elfriede Jelinek irodalmi Nobel-díjas osztrák írónő A királyi úton című művét Máté Gábor állítja színpadra. Szereplők: Bodnár Erika, Elek Ferenc, Kiss Eszter, Pálmai Anna, Pelsőczy Réka, felvételről Szacsvay László és Ujlaki Dénes.

Október 12-én Michael Haneke Oscar-díjas osztrák filmrendező Fehér szalag című filmjének színpadi adaptációját, Ascher Tamás rendezésében láthatják a nézők a nagyszínpadon.

A Haneke által német gyerekmeseként aposztrofált bűnügyi történet 1913 közepén játszódik... „Minden terrorizmus forrása valamilyen idealizált eszme. Teljesen mindegy, milyen eszméről van szó, a hangsúly az abszolutizáláson van.” (Michael Haneke)

Szereplők: Bezerédi Zoltán, Friedenthal Zoltán m.v., Bányai Kelemen Barna, Fullajtár Andrea, Bata Éva m.v., Mészáros Blanka, Rajkai Zoltán, Veszelovszki Janka e.h., Takátsy Péter, Dankó István, Vizi Dávid.

December 20-án Tarnóczi Jakab rendezését, Katona József Bánk bánját mutatják be a Kamrában.  A Bánk bán egy véres, végtelen, évszázados indulatokkal teli éjszaka története, amiben minden sértettség, trauma és kisebbségi komplexus a felszínre bugyog. Egy éjszakáé, amiből talán jobb fel sem ébredni… Szereplők: Elek Ferenc, Szirtes Ági, Dér Zsolt, Bányai Kelemen Barna, Pálos Hanna, Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Dankó István, Rujder Vivien, Kovács Lehel, Bezerédi Zoltán.

A naptári év utolsó bemutatója december 21-én lesz a Katona nagyszínpadán. Molière Tartuffe című vígjátékát Bocsárdi László viszi színre. Ki is valójában Tartuffe? Imposztor, becsapott? Tettes vagy áldozat? A helyzet nem olyan egyszerű, hogy csak úgy, könnyedén bárki beskatulyázhatna bárkit is… Szereplők: Fekete Ernő, Máté Gábor, Ónodi Eszter, Vizi Dávid, Mészáros Blanka, Tasnádi Bence, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás, Bánfalvi Eszter m.v., Borbély Alexandra.

Az évad második fele a következőképpen alakul: 2020 elején Anna Politkovszkaja Orosz napló című könyvéből Török Tamara dramaturggal készít estet Fullajtár Andrea és Pelsőczy Réka.

Március 6-án Zsámbéki Gábor A császár című rendezését láthatja a közönség a Kamrában. Az előadás szövege Ryszard Kapuściński, egykori lengyel újságíró művei alapján készül. Szereplők: Bán János, Bezerédi Zoltán, Dankó István, Dér Zsolt, Elek Ferenc, Kocsis Gergely, Kovács Lehel, Szacsvay László, Vizi Dávid.

Ezzel párhuzamosan Jean Racine Phaedra című drámáját – Kemény Zsófi átiratában – Székely Kriszta állítja színpadra a Katonában. A bemutatóra március 7-én kerül sor. Szereplők: Jordán Adél, Nagy Ervin, Tasnádi Bence, Csoma Judit m.v., Rujder Vivien, Samudovszky Adrián e.h., Pálmai Anna.

Szeptember 11-én és 12-én, tehát két alkalommal lesz látható Richard McElvain The chess player című vendégelőadása a Kamrában. A darabot a művész Stefan Zweig novellájából adaptálta és számos nagyvárosban sikerrel mutatta be az elmúlt két évben, többek között Helsinkiben, Szentpéterváron és Jeruzsálemben is.

A 2019/20-as évad két utolsó premierjét május közepén tartják. Térey János Káli holtak című regényének színpadi változatát Dömötör András rendezi a Karmában. A 15-i bemutató szereplői: Tasnádi Bence, Rujder Vivien, Fullajtár Andrea, Bán János, Elek Ferenc, Takátsy Péter, Kovács Lehel, Dér Zsolt, Vizi Dávid.

Az új előadások sorát Gothár Péter rendezése zárja a nagyszínpadon; Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című vígjátékának bemutatóját május 16-án tartják. Szereplők: Szirtes Ági, Bányai Kelemen Barna, Mészáros Blanka, Keresztes Tamás, Kocsis Gergely, Bezerédi Zoltán, Pelsőczy Réka, Pálmai Anna.

***

Folytatódik a Katona színházpedagógiai programja, a Behívó: új, projekt alapú munkákat is indítanak, melyek több generáció részvételével kapcsolódnak a színház friss bemutatóihoz. Idén befejeződik a felzárkóztatást segítő Eltáv projekt; a többéves munkát Budapest mellett Hamburgban zárják. A szúcs-bányatelepi fiatalok a Deutsches Theater ifjúsági klubjának partnereként hét színház fiataljaival dolgoznak majd együtt az UNART programban.

Október 6-án az I.G.E.N Jazz Band közreműködésével folytatódik a népszerű Mastercard Jazz Brunch nevű élőzenés reggeli, melyet a tavalyi évadhoz hasonlóan idén is minden hónap első vasárnapján tartanak a K:antinban.

Katona József Színház, új évad, WMN.hu, Csak neked mondom, YouTube

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok