Koltai Róbert és Dörner György kapja idén a Madách-díjat

2020. January 19.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Madách Imrére emlékeznek születésének évfordulója alkalmából kedden Balassagyarmaton, az ünnepségen átadják a Madách-díjakat, amelyeket idén Koltai Róbert színművésznek és Dörner György színművész-színházigazgatónak ítéltek.

Koltai Róbert és Dörner György kapja idén a Madách-díjat

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 21-én született a Nógrád megyei, ma Szlovákiához tartozó Alsósztregován. Az 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át.

A méltatás szerint Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező, érdemes művész az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar színházművész, országos ismertséget azonban filmszerepei, illetve rendezései biztosítottak számára. Sokoldalú, kitűnő humorérzékű művész, számos karakterszerepben nyújtott emlékezetes alakítást színpadon és filmen egyaránt. Kilenc nagysikerű filmje 2,3 millió mozinézőt vonzott. Játszott az Indul a bakterház, a Megy a gőzös, vagy a Sose halunk meg című filmekben. Utóbbi kettőnek írója és rendezője is, ő rendezte a Patika című sorozatot, és alakította Illetékes elvtársat a Rádiókabaréban.

 

Dörner György színművész, érdemes és kiváló művész, az Újszínház igazgatója színpadi alakításai mellett számos mozi- és televíziós filmben szerepelt. Színpadi szerepei között van a Stílusgyakorlatok, játszott az Üvegtigris és a Honfoglalás című filmekben. Szinkronszínészként jellemzően Bruce Willis, Mel Gibson, Eddie Murphy és Michael Douglas hangjaként ismeri a közönség.

A Madách-díjat korábban megkapta többek között R. Várkonyi Ágnes történész, Andor Csaba, a Madách Társaság elnöke, Kerényi Ferenc, Szabó András és Bene Kálmán irodalomtörténészek, Supka Magdolna művészettörténész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező és posztumusz Lukács Margit színművész.

Koltai Róbert, Dörner György, Madách-díj

 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok