Idén Görög László kapta a Gábor Miklós-díjat

2020. April 08.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Görög Lászlónak ítélte az idén a szakmai kuratórium a legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat Shylock megformálásáért a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadásában. A Jászai Mari-díjas színész A velencei kalmárért kapta meg tavaly a Színikritikusok díját is.

Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

 Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium. A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása. Egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás Hamlet előadása címszereplőjeként ábrázolja. A díjjal járó bruttó 300 ezer forintos pénzjutalmat korábban minisztériumi forrásból biztosították, tavaly és idén főként magánszemélyek adták össze, valamint támogatást nyújtott a Stalker Stúdió is.

A díjat Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottság elnöke a világhálón "adta át", kisebb konferenciabeszélgetés keretében kedden, Gábor Miklós születésnapján.

Görög László 1964-ben született Debrecenben, 1987-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1987-től 1989-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, aztán bő tíz évig a Radnóti Színházban, majd csaknem ugyanennyi ideig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott. 2012 óta a Miskolci Nemzeti Színház művésze, ahol csak a legutóbbi időben olyan kiváló alakításait láthatta a közönség, mint a Nem félünk a farkastól George-a vagy a Hegedűs a háztetőn Tevjéje.

A bizottság tagjai teljes egyetértésben szavaztak arról, hogy Görög László kapja a kitüntetést 2020-ban. A kuratórium tagjai: Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, Spiró György író, Stuber Andrea színikritikus.

A Mohácsi tesvérek átiratából készült, Mohácsi János rendezésebn látható darabban Görög László Shylock szerepét formálja meg.

Az, hogy Shylock elveszti a lányát, egészen másként érint apaként, mint korábban. Mindig nehéz az embernek ilyen szívszaggató bánatot magára vonni egy szerepben, de úgy érzem, sokkal közelebbi, átélhetőbb most számomra ez az érzés – mondta Görög László a minap.hu-nak.

Az előadás mondanivalója kapcsán megjegyzi, őt abban erősíti meg ez a darab, hogy a gyűlölet nem vezet sehová.

"Nagyon könnyű élni és visszaélni a gyűlölettel, engedni a bosszúnak. De én hiszek az emberben, abban, hogy képes jó lenni. Nem könnyű, mert minden arra mutat, hogy ez nem így van. De hiszem, hogy van kiút abból a világból, amiben ma élünk, és hogy ezt csak az ember tudja megváltoztatni. Ezek a gondolatok futnak végig bennem az előadás végén is, amikor Shylockot megkeresztelik, és mindig ugyanarra jutok: Nem számít a bélyeg, hogy keresztet vagy holdat rajzolunk, mert a lényeg sokkal mélyebben van. Magamban és a saját hitemben kell hinnem és ez segít megérteni, elfogadni a másikat" – hangsúlyozta a színművész.
   
.
 

Görög László, Gábor Miklós-díj

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok