Gratulálunk Jordán Tamásnak!

2020. February 26.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Jordán Tamást választották a nemzet színészévé a cím eddigi birtokosai a február elsején elhunyt Andorai Péter helyére.

Gratulálunk Jordán Tamásnak!

A nemzet színésze címet egyszerre 12 művész viselheti, akik életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt. A nemzet színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

A nemzet színészei közül Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban tartott megbeszélésen, Törőcsik Mari és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba.
 
A díj nem csak a kritériumoknak való egyértelmű megfelelés miatt, hanem azért is "jár" a színész-direktornak (óriási szerencse, hogy pályatársak, és nem politikusok döntenek az odaítéléséről), mert két éve hatalmas cirkusz volt az igazgatói kinevezése körül Szombathelyen (a közönség tüntetett érte, a sajtó melléállt és a már említett Törőcsik Mari is kiállt érte), 2018-ban pedig – tizenhét év után – a Savaria Történelmi Karneválon nem vezethette a menetet Claudius császár szerepében, ami, valljuk be, eléggé pitiáner húzás volt. A szakma most kompezálta ezeket a "kellemetlenségeket", respect, erősen csalódtunk volna, ha elmennek egy olyan ember mellett, aki színészi-rendezői tevékenysége mellett például a Merlin Színház alapítója és öt éven át a Nemzeti Színház igazgatója, valamint a Magyar Színházi Társaság elnöke volt, és akkor csak találomra emeltünk ki pár mozzanatot nagyívű pályájából.

Sajnáljuk, hogy a központi híriroda (vö. MTI) inkább (kizárólag) a díj történetéről mesélt egy flekken keresztül, és egyetlen szót sem pazarolt arra, hogy a díjazott eddigi életművét méltassa.

A közleményből megtudtuk, hogy Jordán Tamásnak először a Nemzeti mostani direktora gratulált. Nem tudjuk, mi hányadikak vagyunk a sorban, de akárhol is állunk: nagy-nagy tisztelettel gratulálunk!

 

 

 

 


   
   

Jordán Tamás, a nemzet színésze

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest