Függöny fel! – Évadnyitás Szolnokon, Miskolcon és Egerben

4 hete  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Már minden színházban gőzerővel készülnek az évadnyitásra, tegnap a budapesti Katona József színház startjáról írtunk, ma három vidéki színház kerül reflektorfénybe.

Fotó: Monica Silvestre/Pexels

Itt a helyem! elnevezésű egésznapos rendezvénysorozattal indul az új évad vasárnap a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol többek között gyerekeknek szóló kalandjáték és arcfestés, valamint balettelőadás és táncház is várja az érdeklődőket.Vasárnap délelőtt családi programokkal készül a teátrum: a színpadon az új évad repertoárjából láthatnak részleteket az érdeklődők, a színház zenekara pedig ismét keresi az önként jelentkező amatőr karmestereket. A Miskolci Balett következő bemutatójából, az Üvöltő szelekből mutatnak be ízelítőt, a gyerekek pedig a János vitéz mesebalett néhány részletét tanulhatják meg a táncművészektől. Ismét megnyílik a szelfipont, ahol bárki készíthet fotót a színművészekkel és a társulat új tagjai is bemutatkoznak. Kalandjáték várja a gyerekeket a színház rejtett zugaiban, amelynek történetét A legkisebb boszorkány című zenés mesejáték adja. A játékon 6-12 éves kor közötti gyermekek vehetnek részt, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.Vasárnap az érdeklődők kedvezményes bérletet is válthatnak, este 7 órától pedig Lajos András színész pajzán mesélőszínházi előadását tekinthetik meg a Déryné kertben, majd a Babra zenekar lép színpadra, de táncházat is tartanak a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium növendékeinek közreműködésével. A hagyományokhoz híven idén is látványos fényfestéssel zárul az este: a színészlakások falán elevenedik meg a színház 196. évada.

***

Megtartotta évadnyitó társulati ülését Szolnoki Szigligeti Színház is, amely öt nagyszínpadi bemutatót tervez az idei évadban az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A következő évadban Lajtai Lajos-Békeffi István A régi nyár című művét Balázs Péter rendezésében láthatja a közönség. William Shakespeare Lóvátett lovagok című darabját Molnár László állítja színpadra. Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című művét Deres Péter színpadi adaptációjában Radó Denise rendezésében mutatják be. Thornton Wilder A mi kis városunk című darabját Pataki András állítja színpadra. Nóti Károly Nyitott ablak című zenés vígjátékát Balázs Péter rendezésében láthatja a közönség. A Szín-Mű-Hely kamaratermében Szakonyi Károly darabját Két nő és valaki címmel, Málnay Levente rendezésében mutatják be. Ősszel Camille munkacímen, Molnár Nikolett előadásában és rendezésében mutatnak be darabot, áprilisban a Hamupipőke című mesét tűzik műsorra Jankovics Anna rendezésében. Felújítják a Charley nénje, a Hárman a padon, a Tizenkét dühös ember, a Jövőre veled ugyanitt, a Spenót Panna és az Anconai szerelmesek című előadásokat, amelyekkel a színházon kívüli meghívásoknak is eleget tesznek.

***

A változatosság gyönyörködtet mottóval meghirdetett 2019/2020-as színházi évadban nyolc nagyszínpadi bemutatót tervez az egri Gárdonyi Géza Színház. Október 4-én lesz Bernard Shaw művének, a Warenné mestersége című darabnak a bemutatója Blaskó Balázs rendezésében. A Tizenkét hónap című orosz mesejáték Baráth Zoltán rendezésében október 22-én lesz látható, november 15-én a Rigó Jancsi című operett kerül színre Moravetz Levente rendezésében, majd december 6-i bemutatóval Agatha Christie Egérfogója Kis József rendezésében. Januárban mutatják be a János vitéz című daljátékot Halasi Imre rendezésében. Februárban látható Csukás István Süsü, a sárkány című mesejátéka Baráth Zoltán rendezésében, majd Ravel Bolero című táncjátéka, amelyet Topolánszky Tamás állít színpadra. Az évadot zárásaként Blaskó Balázs rendezésében Csiky Gergely színművét, A nagymama című vígjátékot láthatja majd az egri közönség.


   

új évad, Miskolci Nemzeti Színház, Szolnoki Szigligeti Színház, Gárdonyi Géza Színház

 

 

Szólj hozzá!


Ma van a magyar dráma napja

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napján magyar szerzők műveivel, rendhagyó programokkal és díjátadóval is ünnepelnek a színházak országszerte és a határon túl is.
 
Színház naptár

Magyar színházi siker Bresztben

Magyar siker született a Belaya Vezha Nemzetközi Színházi Fesztiválon: a fődíjat a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös produkciója, a Ványa bácsi hozta el.

35 év után bezárja a színitanodáját Gór Nagy Mária

Az elmúlt három évtized alatt Gór Nagy vezetésével a tanoda előkelő helyet vívott ki magának a hazai színészképzésben, többek között Liptai Claudia, Ábel Anita, Farkasházi Réka, Ullmann Mónika, Szabó P. Szilveszter, Miller Zoltán is itt kezdte a pályafutását – írja a Bors.
Új színdarabok