Függöny fel! – Évadnyitás Szolnokon, Miskolcon és Egerben

2019. augusztus 29.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Már minden színházban gőzerővel készülnek az évadnyitásra, tegnap a budapesti Katona József színház startjáról írtunk, ma három vidéki színház kerül reflektorfénybe.

Fotó: Monica Silvestre/Pexels

Itt a helyem! elnevezésű egésznapos rendezvénysorozattal indul az új évad vasárnap a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol többek között gyerekeknek szóló kalandjáték és arcfestés, valamint balettelőadás és táncház is várja az érdeklődőket.Vasárnap délelőtt családi programokkal készül a teátrum: a színpadon az új évad repertoárjából láthatnak részleteket az érdeklődők, a színház zenekara pedig ismét keresi az önként jelentkező amatőr karmestereket. A Miskolci Balett következő bemutatójából, az Üvöltő szelekből mutatnak be ízelítőt, a gyerekek pedig a János vitéz mesebalett néhány részletét tanulhatják meg a táncművészektől. Ismét megnyílik a szelfipont, ahol bárki készíthet fotót a színművészekkel és a társulat új tagjai is bemutatkoznak. Kalandjáték várja a gyerekeket a színház rejtett zugaiban, amelynek történetét A legkisebb boszorkány című zenés mesejáték adja. A játékon 6-12 éves kor közötti gyermekek vehetnek részt, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.Vasárnap az érdeklődők kedvezményes bérletet is válthatnak, este 7 órától pedig Lajos András színész pajzán mesélőszínházi előadását tekinthetik meg a Déryné kertben, majd a Babra zenekar lép színpadra, de táncházat is tartanak a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium növendékeinek közreműködésével. A hagyományokhoz híven idén is látványos fényfestéssel zárul az este: a színészlakások falán elevenedik meg a színház 196. évada.

***

Megtartotta évadnyitó társulati ülését Szolnoki Szigligeti Színház is, amely öt nagyszínpadi bemutatót tervez az idei évadban az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A következő évadban Lajtai Lajos-Békeffi István A régi nyár című művét Balázs Péter rendezésében láthatja a közönség. William Shakespeare Lóvátett lovagok című darabját Molnár László állítja színpadra. Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című művét Deres Péter színpadi adaptációjában Radó Denise rendezésében mutatják be. Thornton Wilder A mi kis városunk című darabját Pataki András állítja színpadra. Nóti Károly Nyitott ablak című zenés vígjátékát Balázs Péter rendezésében láthatja a közönség. A Szín-Mű-Hely kamaratermében Szakonyi Károly darabját Két nő és valaki címmel, Málnay Levente rendezésében mutatják be. Ősszel Camille munkacímen, Molnár Nikolett előadásában és rendezésében mutatnak be darabot, áprilisban a Hamupipőke című mesét tűzik műsorra Jankovics Anna rendezésében. Felújítják a Charley nénje, a Hárman a padon, a Tizenkét dühös ember, a Jövőre veled ugyanitt, a Spenót Panna és az Anconai szerelmesek című előadásokat, amelyekkel a színházon kívüli meghívásoknak is eleget tesznek.

***

A változatosság gyönyörködtet mottóval meghirdetett 2019/2020-as színházi évadban nyolc nagyszínpadi bemutatót tervez az egri Gárdonyi Géza Színház. Október 4-én lesz Bernard Shaw művének, a Warenné mestersége című darabnak a bemutatója Blaskó Balázs rendezésében. A Tizenkét hónap című orosz mesejáték Baráth Zoltán rendezésében október 22-én lesz látható, november 15-én a Rigó Jancsi című operett kerül színre Moravetz Levente rendezésében, majd december 6-i bemutatóval Agatha Christie Egérfogója Kis József rendezésében. Januárban mutatják be a János vitéz című daljátékot Halasi Imre rendezésében. Februárban látható Csukás István Süsü, a sárkány című mesejátéka Baráth Zoltán rendezésében, majd Ravel Bolero című táncjátéka, amelyet Topolánszky Tamás állít színpadra. Az évadot zárásaként Blaskó Balázs rendezésében Csiky Gergely színművét, A nagymama című vígjátékot láthatja majd az egri közönség.


   

új évad, Miskolci Nemzeti Színház, Szolnoki Szigligeti Színház, Gárdonyi Géza Színház

 

 

Szólj hozzá!


Jászai Mari 13 évig kijárt saját sírjához

Jászai Mari 13 évig kijárt saját sírjához

A 170 évvel ezelőtt született két színésznőre, Jászai Marira és Blaha Lujzára emlékeztek hétfőn a Fiumei úti sírkertben Jászai Mari...
 
Színház naptár

Goldie Hawn, Bette Midler és Diane Keaton újra együtt

Családi vígjáték készül Goldie Hawn, Bette Midler és Diane Keaton főszereplésével, akik 24 éve az Elvált nők klubjában játszottak együtt – számolt be róla a Variety.com.

Az elit utolsó vacsorája

A k2 Színház február 22-én és 23-án mutatja be legújabb előadását Tarnóczi Jakab rendezésében a Mu Színházban, Búcsúkoncert címmel.
Új színdarabok