Felújítják a Merlin Színház épületét!

2020. January 23.  ·   hír   ·  koncert.hu, MTI

Akárhányszor elmegyünk az épület előtt, mindig kis szomorúsággal nézegetjük a jellegzetes formájú ablakot, amely mögött egykor Jordán Tamás (valamint Márton András, Lázár Kati, Magács László) színháza működött.

Fotó: Mónus Márton/MTI

Az art deco stílusú, patinás épület régen trafóházként üzemelt. A színházat benne 1991-ben alapították, kezdetektől fogva befogadó színházként működött. A sikeres magyar produkciók mellett számos külföldi előadóművésznek és társulatnak adott otthont. Fájó szívvel olvastuk annak idején, hogy a bezárás előtt álló Merlin kincseit, valamint  a produkciók által véletlenül ottfelejtett holmikat, továbbá kellékeket, díszletelemeket, plakátokat s egyéb relikviákat áruba bocsájtják. Mindez 2011. decemberében volt.

A Főváros akkor úgy döntött, hogy szüksége van az épületre – ám az azóta is úgy állt ott, ahogy az utolsó igazgató, Magács László és a társulata elhagyta. (Szerencsére, állt...)

„Nagyon szomorú örökségünk, hogy ez az épület lassan már egy évtizede üresen áll ahelyett, hogy a budapesti kultúra szolgálatába állítanánk” – mondta Karácsony Gergely a kultúra napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján, amin bejelentette, hogy a főváros megkezdi a Merlin Színház felújítását. Mindez már 2020. január 22-én történt.

A Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap helyet a Budapest Galéria, és az idén elkezdődik a színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása – jelentette be a főpolgármester.

Mivel korábban az is felmerült, hogy az épületet egyszerűen le kellene bontani a nagyobb összefüggő zöldterület érdekében, most, reméljük, mindenki fellélegezhet, aki annak idején a Merlin "törzsvendége" volt.

Az ígéret úgy szól, hogy a Gerlóczy utcai épületszárnyat kulturális célokra és kulturális intézmények számára tartják majd fenn – tehát az nem hangzott el, hogy feltámad a Merlin, de mi azért nagyon bízunk benne!

 

 

 

 

Merlin Színház, Városháza, Karácsony Gergely, felújítás, kultúra

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok