Évadot zárt a Katona József Színház

2019. June 26.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Az évadzáró társulati ülésen elhangzott, hogy 2018/19-es színházi évadban a színház három játszóhelyének 727 előadását összesen mintegy 130 ezer néző látta, előadásaik idén is átlagosan 108%-os nézettséggel mentek.

Évadot zárt a Katona József Színház

Az évadban legtöbbször, 202 alkalommal Tasnádi Bence lépett színpadra, őt 201 előadással Elek Ferenc követte. Pelsőczy Réka 182 előadásban szerepelt idén.

A következő évaddal kapcsolatban Máté Gábor igazgató elmondta, hogy több nagysikerű előadás is visszatér majd a repertoárra, amit ebben az évadban nem játszott a színház. Újra látható lesz Pálos Hannával a Lélegezz, illetve a Nem vagyunk mi barbárok a Sufniban. Ismét műsorra tűzik továbbá A bajnokot és a Részegeket is. Az évad folyamán Rezes Judit ezekben az előadásokban tér vissza a színpadra gyerekvállalása után.

A 2019/20-as évad első premierjét október 5-én tartják a Sufniban. Elfriede Jelinek, irodalmi Nobel-díjas osztrák írónő A királyi úton című művét Máté Gábor állítja színpadra. Október 12-én Michael Haneke Oscar-díjas osztrák filmrendező Fehér szalag című filmjének színpadi adaptációját mutatják be a nagyszínpadon, Ascher Tamás rendezésében. Decemberben is két bemutatót láthat a közönség: Katona József Bánk bánját Tarnóczi Jakab viszi színre a Kamrában, ezzel párhuzamosan Bocsárdi László rendezi Molière Tartuffe című vígjátékát a nagyszínpadon. 2020 márciusában először Zsámbéki Gábor A császár (munka)című előadását mutatják be a Kamrában. A darab Ryszard Kapuściński egykori lengyel újságíró riportjainak szövegeiből készül. Ezt követően Jean Racine Phaedra című drámáját – Kemény Zsófi átiratában - Székely Kriszta viszi színre a nagyszínpadon. A következő évad két utolsó bemutatóját májusban tartják: A Kamrában Térey János Káli holtak című regényéből készül előadás, Dömötör András rendezésében, miközben Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéját Gothár Péter állítja színpadra.

Az évadzáró társulati ülésen a hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészeti elismeréseket. A legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Bodnár Erika kapta, a Rozsdatemetőben nyújtott játékáért. Az évad egészében nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi tizenhat éve alapított – Vizi Dávid vehette át.

Forrás és fotó: Katona József Színház

Katona József Színház, új évad, évadzáró

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok