Dráma a karaténban

3 hete  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Elindult az ELSŐ MAGYAR KARANTÉNDRÁMA-VERSENY. Az Első Magyar Karantén-színház és a Litera felhívására olyan egyfelvonásos drámai műveket várnak a felkért kortárs szerzőktől és bárkitől, amelyek a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett rendkívüli élethelyzetre reflektálnak. Beküldési határidő: 2020. április 15.

Dráma a karaténban

Az egyre nagyobb erővel terjedő koronavírus-járvány miatt ma veszélyhelyzet van érvényben Magyarországon, bezártak színházak, mozik, múzeumok, koncerttermek, munkahelyek, egyetemek, iskolák. Az emberek karanténba kényszerültek, az élet fenekestül felfordult. Soha nem tapasztalt helyzetbe kerültünk, amelynek művészi feldolgozása kivételesen érdekes és fontos.

Ezért az Első Magyar Karantén-színház és a Litera közös felhívása.

A kiírók felkérésére kortárs drámaírók írnak egyfelvonásos drámai műveket, amelyek reflektálnak a koronavírus-járvány miatt előállt helyzetre. A felkérésekkel párhuzamosan a kiírók nyílt pályázatot is hirdetnek, melyre bárki beküldheti témában írt pályaművét.

Kikötések:
– a szereplők száma: maximum 3
– terjedelem: 40 perc
– a beérkező műnek új műnek kell lennie
– egy személy egy művet küldhet be
– kizárólag saját néven, saját emailcímről küldött pályaművekkel lehet indulni

A felkért írók és a nyílt pályázaton részt vevő alkotók művei közül a legjobbakat felolvasószínházi formában, neves rendezőkkel és színészekkel előadja az Első Magyar Karantén-színház. Az előadásokat élőben közvetíti a színház a TRIP-hajóról.

Beküldési határidő: 2020. április 15. (határidőig folyamatosan várják és bírálják el a kiírók a pályaműveket)

Cím: litera@litera.hu, a levél tárgya: KARANTÉN-SZÍNHÁZ.

A pályázatokat csatolt dokumentumban, word-formátumban kell beküldeni úgy, hogy a dokumentumban szerepel a pályázó neve. A versenyben a felkért és a nyílt pályázaton induló szerzők egyaránt részt vesznek.

Zsűrizés:
1. A műveket első körben a Litera - Az irodalmi portál szerkesztősége és az Első Magyar Karantén-színház tagjai bírálják el: ők választják ki az előadásra leginkább alkalmas egyfelvonásosokat.
2. A kiválasztott és bemutatott művekről közönségszavazás dönt, mely az utolsó előadás közzététele után indul. A közönség dönti majd el, ki nyeri el az első, második és harmadik díjat és az azzal járó pénzjutalmat. A szavazás részleteiről később adunk tájékoztatást.

Díjak:
I. díj: 300.000.- Ft
II. díj: 200.000.- Ft
III. díj: 100.000.- Ft

A kiválasztott művek a Literán jelennek meg, a felolvasószínházi előadásokat pedig az Első Magyar Karantén-színház közvetíti élőben a TRIP-hajó oldalán.

A díjátadásra későbbi időpontban kerül sor.

***

A kiíró Első Magyar Karantén-színház következő előadása március 24-én a Jelenetek egy háztartásból I. című darab lesz. Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból című filmje alapján írták a szereplők: Láng Annamária, Simon Zoltán, Tenki Dalma, Rába Roland ; dramaturg: Divinyi Réka.

 

Az Első Magyar Karantén-színház első bemutatója A Pestis lesz

 

Az Első Magyar Karantén-színház első bemutatója A Pestis

Tömeges színházbezárásokra Magyarországon eddig még soha, a világháborús évek alatt sem volt példa, azonban 2020. március 13-án erre is sor került.
Első Magyar Karantén-színház, Litera, verseny, drámaírás, kortárs dráma, felhívás

 

 

Szólj hozzá!


Veszélyben van a Centrál Színház következő évada

Veszélyben van a Centrál Színház következő évada

Legalábbis, ha az elmaradt előadásokra már megváltott jegyek árát visszakérnék a nézők...
 
Színház naptár

A következő évadban minden dunaújvárosi egészségügyi dolgozónak ingyenes lesz a színház

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nem hagyja a várost kultúra nélkül.! Őze Áron igazgató bejelentette, hogy a következő évadban minden dunaújvárosi egészségügyi dolgozónak ingyenes lesz a színház. "Most ők vannak értünk, akkor mi leszünk értük" – írták Facebook közleményükben.

A Madách musicalslágereit éneklik a színészek a karanténban

"A Madách Színház repertoárja él és visszavárjuk Önöket!" – üzeni a színház a nézőknek, és hogy ez az üzenet könnyebben átmenjen, dalokat is "mellékelnek" hozzá.
Új színdarabok