Az Átriumnak ez lesz a búcsúévada

2023. August 22.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Miközben csordogálnak a sajtónak szánt bejelentések egy-egy színház soron következő évadáról, az Átrium a FB-on dobta le az atomot. Nem igazán az isten akaratából.

Az Átriumnak ez lesz a búcsúévada

Mint arról mi is beszámoltunk, 20 év után felfüggesztette működését a Tünet Együttes. Júniusban a Trafóban tartották a Tünet Búcsú napját.

A színház a következő jelenetést tette –  a számunkra leginkább fájó mondatok kiemelése tőlünk:

"Kedves Nézőink,
sajnálattal jelentjük be, hogy az Átriumban zajló színházi tevékenységünket a most kezdődő évad végével, 2024 nyarán befejezzük.

Hihetetlen lökést és erőt adott a teljes színházi csapatnak a tavaly nyári közösségi kiállás az Átriumért, azóta is ebből az energiából létezünk, de be kell látnunk,
nincsen remény arra, hogy méltó és kiszámítható környezetben folytassuk a munkánkat. Támogatóink pontos elszámolást kaptak arról, hogy mire használtuk fel az adományaikat, láthatták, hogy milyen fontos volt hozzájárulásuk a jelenlegi túléléshez – de nem lehet minden évben csupán túlélni.

Egy olyan intézményt tartunk fenn, amelyben egy ember három helyett dolgozik, ahol egy pillanatra sem lehet nem százhúsz százalékot nyújtani, ahol minden egy hajszálon múlik. Azelőtt szeretnénk befejezni, hogy ez elkezdene látszani a művészeti munkánkon, kollégáink mentális és fizikai egészségén. A jelenlegi helyzet emberileg és szakmailag is fenntarthatatlan.

Elfáradtunk, mert ez a most már öt éve tartó kötéltánc pont azt a kíváncsi és alkotni vágyó energiát veszi el mindenkitől, amiért érdemes és élvezetes színházat csinálni.

Amit a magyar kultúratámogatásról el lehet mondani, elmondtuk, nem írunk ide regényeket arról, hogy a független kultúra szisztematikus kivéreztetése zajlik, sokkal fontosabb a köszönet: annak a több ezer kultúraszerető magyar embernek, akinek fontos volt, hogy része legyen ennek a közösségnek akár kisebb vagy nagyobb pénzbeli támogatással, akár egyetlen – vagy minden – előadás megnézésével.

Köszönjük azoknak a Mecénásoknak és Székkeresztelőknek, akik lehetővé tették és teszik, hogy még legyen Átrium.

Köszönjük azoknak, akik segítettek ötlettel, gondolattal, mellénkállással, bármivel.

Köszönjük azoknak, akik sosem hagytak bennünket cserben.

Köszönjük az önkormányzatoknak, amelyek segítették a művészeti munkánkat, külön a II. Kerületi Önkormányzatnak, akikkel az utolsó nagyszínpadi bemutatónkat, a Holt költők társaságát is együttműködésben hozzuk létre.

Köszönjük az épület tulajdonosainak, akik nagylelkűen rendelkezésünkre bocsátották az épületet, és bíztak abban, hogy színvonalas, értékes és közérdeklődésre számot tartó kultúrát fogunk csinálni itt.

Köszönjük mindazoknak, akik szeretik, amit csinálunk, és köszönjük azoknak is, akik vitatták ugyan azt, de eljöttek megnézni. Ebben az egy évadban még, ami maradt, bízunk benne, hogy velünk lesznek.

A fentieknek megfelelően az Átrium Mecénás Klubot és a támogatási programokat szeptember 1-jével megszüntetjük. Akinek 2023. szeptember 1-jén érvényes tagsága van, azok jogai és kedvezményei a kifutásig érvényesek maradnak.

Egy évadunk maradt arra, hogy együtt elbúcsúztassuk azt a színházat, amit csinálunk.

Szeretnénk szabadon együtt örülni annak, hogy még van egy évad, amire várunk mindenkit szeretettel!"

Ehhez igazán hozzátenni nem lehet. Tűpontos, s valójában nem a megfogalmazás drámai, hanem maga a közeg állapota. Állaga... A jelenlegi gazdasági körülmények között a közönségtől várni a megváltást – mindenki számára méltatlan helyzetet teremt. Színházba ugyanis nem a jachtosok járnak.

Az Átriumban már elindult az évad.

 

Vajon hány Lölő-jacht megtankolásából lehetett volna megmenteni?

 

„Ebben az egész életünk benne volt”

 

Az Átrium épületének tulajdonosai továbbra is kulturális teret üzemeltetnének a színház helyén

 

„Hozzászoktunk, hogy még ezt is meg lehet csinálni velünk, meg még ezt is elbírjuk, azonban ez nem normális”

Átrium, végjáték

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok