Amikor Mucsi Zoltánból Nyúl Béla lesz: Hannibál tanár úr az Átriumban

2022. November 03.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Az Átrium decemberben mutatja be Móra Ferenc kisregényének és Fábri Zoltán filmjének színházi változatát, Hannibál tanár úr címmel. Az ikonikussá vált történet színpadi átdolgozását Mucsi Zoltán főszereplésével, Vidovszky György rendezésében láthatja a közönség.

Férj és feleség az olvasópróbán (Fotó: Mészáros Csaba)

Noha a közönség példátlan összeggel, eddig több mint 90 millió forinttal támogatta, Margit körúti színház jövője a független színházak állami támogatásának megszüntetése következtében továbbra sincs biztonságban: az éves forrásból csaknem 50 millió forint hiányzik. Ennek ellenére a színház továbbra is küzd, hisz és kitart – amíg lehet. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy meghirdették decemberi műsorukat, amelynek egyik premierje a Hannibál tanár úr.

Nyúl Béla neve fogalommá vált. Mint ahogy a Hannibál tanár úr elnevezés is. Mindkettő leginkább Fábri Zoltán mára már ikonikussá vált filmje miatt (1956), és kevésbé Móra Ferenc eredeti regénye (Hannibál feltámasztása) okán. A klasszikus művekkel sokszor esik meg, hogy eredeti jelentésük új értelmet nyer a későbbi korok olvasói, nézői számára.

A Hannibál tanár úr letűnt korszakot idéző, keserédes története megdöbbentően pontos, gondolatilag nyugtalanító és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban. Ezért döntöttek úgy az alkotók, hogy színpadi változatot készítenek belőle.

A történet főhőse egy fővárosi gimnázium szürke kis latintanára, aki tudományos értekezést ír Hannibál haláláról, ami természetesen senkit sem érdekel, egészen addig, míg az iskola évkönyvében váratlanul helyet kap, egy elmaradt cikket sürgősen pótolandó. Nyúl egyszer csak az érdeklődés középpontjába kerül, egy parlamenti interpellációban is említik a nevét, kollégái hirtelen befolyásos emberként tekintenek rá, sőt egyik éjjel – álmában – maga Hannibál is meglátogatja. Másnap azonban jön a kijózanodás: a dédelgetett ókori dolgozat aktuálpolitikai felhangot kap, kiragadva a saját szövegkörnyezetéből, átértelmezve, kisajátítva „ideológiai uszítássá”, sőt „nemzetárulássá” minősül, óriási botrány közepette. Nyúl teljesen tehetetlen, hogy megvédje magát a méltatlan, elvtelen vádak ellen. Felfüggesztik tanári állásából, fegyelmi büntetésként felfüggesztik az állásából, és megpróbálják arra kényszeríteni, hogy vonja vissza „lázító tanait”. Elhatározza hát, hogy felkeresi a tanulmányát félreértelmező politikust, aki egykor a saját tanítványa volt...

Nyúl Bélát Mucsi Zoltán, Muray képviselőt Dóra Béla, Ofanthaler gimnáziumigazgatót Gyabronka József, Vidrozsil tornatanárt Makranczi Zalán, az iskola altisztjét Kovács Máté, Nyúl feleségét Moldvai Kiss Andrea, gyermekeit Bíró Panna Dominika és Katona Péter Dániel játssza.

Nyúl szűkebb pátriájának, az iskola tanári karának figuráit, illetve a korabeli közélet egyes alakjait Kovács Krisztián, Katona László, Lugosi György, Baksa Imre, Parti Nóra, Debreczeny Csaba, Ivanics Tamás és Grisnik Petra formálja meg, a produkcióban élő zenekar idézi meg a korszak jellegzetes dalait és zeneműveit.

Móra Ferenc kisregényének történetét Fábri Zoltán, Gyenes István és Szász Péter forgatókönyve motívumainak felhasználásával Deres Péter és Vidovszky György dolgozta át színpadi változattá. A produkció díszletét Kálmán Eszter, jelmezét Bati Nikolett tervezi, a zeneszerző Faragó Béla, az előadás zenei vezetője Szép András.

Az előadást december 3-án este 7 órakor mutatják be. Jegyeket az atrium.jegy.hu oldalon lehet vásárolni.

 

Hannibál tanár úr, Átrium

 

 

Szólj hozzá!


Országúton: Fellini filmjét viszik színre a Békéscsabán

Országúton: Fellini filmjét viszik színre a...

Ez lesz a Jókai Színház színház "nagy klasszikusa" az évadban – a színpadi adaptációt Kiss József készítette és rendezi.
 
Színház naptár

LENNI vagy NEM LENNI? – gála a Pécsi Harmadik Színház életben maradásáért

Noha neves művészek mondanak le bevételükről a teátrum javára és civil szervezésben is érkeznek a támogatások, a szakmán belüli felajánlások, a Harmadik Színház továbbra is küzd az életben maradásért. Március 15-én 17 órakor a színházban egy nagyszabású gálaműsor lesz, mellyel mintegy félszáz népszerű színművész...

24 órán át folyamatosan játssza ugyanazt a hétperces jelenetet a színésznő

A londoni Young Vic színház The Second Woman című előadásában lép fel Ruth Wilson, Golden Globe- és Laurence Olivier-díjas színésznő.
Új színdarabok
Mefisztó
Mefisztó
Budapest 
Mefisztó
Mefisztó
Budapest 
Mefisztó
Mefisztó
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest 
Nagymester
Nagymester
Budapest