A világ leghíresebb színházi találkozója még reménykedik

2020. April 09.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Az Avignoni Fesztivál igazgatója még bízik abban, hogy a világ leghíresebb színházi találkozóját júliusban meg lehet rendezni Dél-Franciaországban. Az 1947-es megalapítása óta a fesztivált csak egyszer, 2003-ban, a szerződéses munkatársak sztrájkja miatt törölték.

A világ leghíresebb színházi találkozója még reménykedik

A fesztivál három hetében mintegy 700 ezer érdeklődőt vonzó rendezvénynek köszönhetően Avignon a színház fővárosává válik. A fesztivál évente 100 millió eurós bevételt jelent a dél-franciaországi városnak, ebből az In fesztivál 25 millió eurót termel. Ez utóbbi mintegy 13 millió eurós költségvetésének 57 százaléka állami támogatásból, 43 százaléka pedig saját bevételekből származik.

"Aggódunk, de még van remény" – nyilatkozta Olivier Py fesztiváligazgató az AFP francia hírügynökségnek szerdán, miután a rendezvény az interneten közzétette a tervek szerint július 3. és 23. között megrendezendő seregszemle programját.

Miután a fesztivál ilyenkor szokásos beharangozó sajtótájékoztatója a kijárási korlátozások miatt elmaradt, az internetes programismertetésben a meghívott művészek maguk beszélnek röviden az előadásokról, ki-ki onnan, ahol a járvány miatti karantént tölti, az irodájából, a nappalijából vagy a kertjéből. (Az idei program 45 előadásának 65 százalékát külföldi alkotók jegyzik.)

Olivier Py szerint jelenleg egy dolog biztos:

"amennyiben a karantént nem oldják fel május közepéig, nehéz lesz megrendezni a fesztivált".

Ugyanakkor hozzátette:

"az én felelősségem  a lehető legtovább biztosítani a megrendezés lehetőségét, miután hihetetlen gyávaság lenne most bedobni a törülközőt. De természetesen tiszteletben tartjuk azokat az egészségügyi előírásokat, amelyeket a hatóságok megkövetelnek tőlünk". Olivier Py szerint a fesztivál elmaradása számos külföldi társulatot és Avignon gazdaságát is veszélybe sodorná.

A fesztivál legfőbb helyszínén, a Pápák palotájának 2 ezer férőhelyes díszudvarán rendhagyó módon nem egy színházi előadással, hanem Dimitris Papaioannou görög koreográfus táncelőadásával venné kezdetét a találkozó július 3-án. A meghívott alkotók között szerepel Ivo van Hove belga rendező, aki Jean-Paul Sartre műve alapján Freudról rendez előadást. A litván Oskaras Korsunovas Shakespeare Otellóját rendezné, Angélica Liddell spanyol rendező legújabb előadását Wagner Trisztán és Izolda című operájának szerelmi halál melódiája, a Liebestod ihlette, míg Hofesh Shechter izraeli koreográfus Double Murder címmel készítene előadást.  A tervek szerint Mundruczó Kornél Wéber Kata színművéből Varsóban megrendezett Pieces of a Woman című előadását is műsorra tűzi a fesztivál. 

Eddig egyetlen társulat mondta vissza a fellépést, a legtöbb csapat kész bemutatni előadását, még akkor is ha az nem lehet teljesen olyan, mint eredetileg szerették volna - hangsúlyozta a fesztiváligazgató, aki szerint

"a színház, bármilyen is legyen a világ a karantén végén, élni fog".

Avignoni Fesztivál, színházi találkozó, koronavírus-járvány

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok