A Vígszínház társulata addig játszik, amíg a nézők el nem hagyják a hajót...

2022. September 21.  ·   hír   ·  Herbály Dorottya

Szeptember 14-én megtartotta a Vígszínház évadnyitó sajtónyilvános társulati ülését. Rudolf Péter igazgató beszélt a színház előtt álló kihívásokról és az idei nem szokványos évadról, ahol három játszóhelyen nyolc bemutatót terveznek. (A hír csúszásáért a szerkesztő felel, aki elnyaralta a köztes egy hetet, elnézést...)

Fotó: Vígszínház

Már a sajtótájékoztató indulás sem volt szokványos. Az újságírókat névsor szerint szólították, majd a színpadon átvezetbe tapsrendbe állított minket Bodó Viktor, Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, díszlettervező. A közönség soraiban pedig a Vígszínház társulata foglalt helyet...

Fotó: Vígszínház

Mindez nem csak belátni engedett a színészek mindennapjaiba, de mivel ez mindenképpen egy mezei újságíró komfortzónáján kívül eső helyzet, talán picit hasonló szorongást érezhettünk, mint amit Rudolf Péter is érez nap mint nap, miközben színháza, társulata jövőjére gondol.

Fotó: Vígszínház

Hogy ez most sajtónyilvános társulati ülés, vagy a társulat jelenlétében rendezett sajtótájékoztató volt, mindenki döntse el maga, de mind a tagok, mind a meghívottak átérezték a kafkai szorongást, amikor az igazgató olyan kifejezéseket használt, mint  a “holland gáztőzsde” vagy a “dinamikus beszerzés”.

Rudolf Péter kiemelte, még nem tudják mekkora a baj, és elméletben akkor járnának talán a legjobban, ha a színház zárva maradna. Ennek ellenére minden premier meg lesz tartva – ígérte.

A társulatot a Titanicon játszó zenekarhoz hasonlította, akik játszanak, amíg a nézők el nem hagyják a hajót. Kiemelte továbbá a társulatban működő energiák jótákony hatását, és megköszönte a szerepkettőzések kapcsán, hogy a színészek a kötelező nárcisztikusságukat zárójelbe tudták tenni a társulat érdekében.

A 2022/23-as évad tervezett bemutatói:

Franz Kafka: A kastély

Rendező: Bodó Viktor

Bemutató: 2022. október 8.

A Vígszínházban már elkezdődtek A kastély próbái. Kafka regényét Bodó Viktor állítja színpadra a tőle megszokott abszurd fantáziával és groteszk humorral. Az előadás 2020-as hamburgi rendezésének majdnem hűséges másolata. A kastély díszlete egy hatalmas, bonyolult állványzat, mely ugyanolyan átláthatatlan, mint maga kafkai mű, egy „jó értelemben vett téboly”. A történet szerint egy sötét, havas téli éjszakán K, a földmérő megérkezik a faluba, ami fölött Westwest gróf kastélya tornyosul. K-t földmérési munkákra rendelték oda, de bármennyire is igyekszik feljutni a kastélyba, nem sikerül kapcsolatba lépnie a megbízóival, csak a helyiekkel, akik viszont gyanakodva fogadják... Az előadás szereplői: ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Radnay Csilla, Kovács Patrícia, Bach Kata, Bölkény Balázs, Karácsonyi Zoltán, Zoltán Áron és Borbiczki Ferenc.

Nick Payne: Inkognitó

Rendező: Szűcs Artur

Bemutató: 2022. október 22.

A Pesti Színházban október 22-én debütál Nick Payne Inkognitó című darabja. Az „agyszerű” színjáték középpontjában nem más áll, mint Albert Einstein agyának elrablása. A Szőcs Artur rendezte előadás történetének meg- és felfejtése nemcsak a nézőknek, hanem a színművészeknek is nagy kaland, hiszen a közel 20 karaktert mindössze négyen, Kovács Patrícia, Márkus Luca, Horváth Szabolcs és Nagy Ervin játsszák.


Komán Attila: K utazásai

Rendező: Gardenö Klaudia

Premier: 2022. november 5.

A Vígszínház eltökélt művészi szándéka, hogy a Házi Színpadot az elkövetkezendő években a kortárs magyar dráma műhelyévé tegyék. A különös elfogyástörténet főszereplője – a Kövesi Zsombor által alakított – K, vagyis egy 1211 kg-os kokain szállítmány, melynek útját Dél-Amerikától az Azori-szigeteken keresztül, Budapesten át Erdélyig követhetjük. A MU Színházzal koprodukcióban készülő előadásban Dzsúdló új dala is hallható lesz. 

Czukor Balázs – Kovács Krisztina: Béranyák

Rendező: Czukor Balázs

Bemutató: 2022. november 26.

A szövegkönyvet valós dokumentumokból, történetekből kiindulva írják, melyek érintik az ukrán háború következtében kialakult helyzetet is. A szkeccs-szerűen, rövid képekből felépülő előadás a béranyaság különböző aspektusait mutatja be.


William Shakespear: Szeget szeggel

Rendező: Rudolf Péter

Bemutató: 2022. december 9.

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékának középpontjában egy igazi nagy politikai játszma áll, és persze őrült vágyak, ravasz manipulációk, néhány nevetséges balfácán, a szerelem vagy annak illúziója. A Magyarországon ritkán játszott mű rendhagyó, vígszínházi feldolgozása a tervek szerint valódi csoportszínházi előadásra ad lehetőséget, világa egyszerre idézi a múltat, és a mát, hiszen a hatalom működése Jakab király trónra lépése óta vajmi keveset változott...


Hubay Miklós-Vas István-Ránki György: Egy szerelem három éjszakája

Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila

Bemutató: 2022. december 17.

A magyarországi bemutatója idején, 1961-ben formabontónak számító első magyar musicalt a Pesti Színházban mutatják be.

„Egy olyan anyagot kerestem, ami fiatalemberek szemszögén keresztül mutatja be, miként lehet átvészelni egy olyan időszakot, amikor a világ szétesőben van” – mondta a rendező.

A Radnóti Miklós sorsa által ihletett mű különös hangzású slágerei december 17-én a Pesti Színházban Kern András, Lukács Sándor, Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter, Hirtling István, Orosz Ákos, Ertl Zsombor, Gyöngyösi Zoltán és Varga Járó Sára előadásában lesznek hallhatók.

A sajtótájékoztatón Ifj,. Vidnyánszky, aki a darab díszletéért is felel – rendkívül alázatosan és szimpatikusan bevallotta –, hogy ez a musical neki igazi kihívás volt... Habár a rendezőnek nem ez az első zenés darabja, a Nagy Gatsbyt és Szerelmek városát is ő rendezte a Vígszínházban, mégis kissé ideges, de reméli, hogy az előadásból érezni fogja a közönség az életigenlést, hogy akarjunk létezni és cselekedni.


Presser – Sztevanovity – Keresztes – Kovács – Péterfy: Pinokkió

Carlo Collodi Pinokkió kalandjai című regénye alapján

Rendező: Keresztes Tamás

Bemutató: 2023 tavasz


A Pinokkió az egyik legnépszerűbb, legtöbb nyelvre lefordított, és talán legnagyobb példányszámban eladott irodalmi mű, mégis a sokszáz feldolgozásnak köszönhetően, kevesen ismerik az eredeti történetet.

“Collodi a regény írója, 36 részletben közölte írását egy magazinban. Az írások hétfőn jöttek le, így vasárnap délután már hozzá is látott megírni őket”- jegyezte meg Keresztes Tamás.“Collodi igen nagyvonalú volt,  nem riadt vissza a pimasz megoldásoktól” – tette hozzá.

A februári bemutató alkotócsapata – Keresztes Tamás, Presser Gábor, Sztevanovity Dusán, Kovács Krisztina és Péterfy Gergely – hónapok óta dolgozik a Pinokkió vígszínházi változatán. A műből saját, új zenés változat készül nem az eddigi feldolgozások alapján, hanem az alkotók visszanyúlnak Carlo Collodi eredeti meséjéhez.

„A történetet közösen formáltuk a saját történetünkké, a dalok nagy része már elkészült, most jelenetek kidolgozásának fázisában vagyunk” – emelte ki a rendező, Keresztes Tamás.


Tennesse Williams: Macska a forró bádogtetőn

Rendező: Valló Péter

Bemutató: 2023. március 11.

„Tennessee Williams főiskolás korom óta az egyik kedvenc íróm. Ez a darabja három tönkrement házasságot, és az azok megmentéséért folytatott küzdelmeket elemzi. Úgy gondolom, ehhez a nézők biztosan fognak tudnak kapcsolódni, hiszen kapcsolatainkban mindannyian átélünk hasonló konfliktusokat” – meséli a rendező.

Az előadás a Pesti Színházban kerül színpadra.

 

Vígszínház, új évad

 

 

Szólj hozzá!


Átadták a Színikritikusok díjait

Átadták a Színikritikusok díjait

A budapesti Katona József Színházban szeptember 17-én rendezett díjátadó gáláról az Örkény Színház négy, a Weöres Sándor Színház és...
 
Színház naptár

Az Átriumnak ez lesz a búcsúévada

Miközben csordogálnak a sajtónak szánt bejelentések egy-egy színház soron következő évadáról, az Átrium a FB-on dobta le az atomot. Nem igazán az isten akaratából.

Kéttucat előadás a Vidor Fesztivál színházi programjában

Huszonnégy produkció lesz látható az augusztus 25-től szeptember 5-ig tartó, a Móricz Zsigmond Színház által szervezett Vidor Fesztivál színházi kínálatában.
Új színdarabok
A KÉTELY FÁTYLAI
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Ne most, drágám!
Ne most, drágám!
Kecskemét 
Mágnás Miska
Mágnás Miska
Székesfehérvár