A nyáron komoly ráncfelvarrásokon esett át a Magyar Színház épülete

2019. augusztus 30.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Zalán János igazgató megnyitotta az új évadot a Magyar Színházban – az új bemutatók ismertetése mellett komoly figyelmet kapott a színház épületének immáron kedvezőbb állapota.

A megújult Gobbi-klub (Fotó: Juhász Éva)

A Sinkovits Imre Színpadon felújították a klímát, a színház vendégszobáját, az irodaépületet, és 10 öltözőt is rendbe hoztak. Megújult a régi színész-napközi, a Gobbi-klub és így, a hangszigetelésnek, a padlófűtésnek és egyéb extráknak köszönhetően alkalmas lesz a színházi munkák mellett nyilvános beszélgetésekre, könyvbemutatókra, drámapedagógiai és érzékenyítő diákprogramok megtartására is. A díszletraktárból mintegy ezer köbméternyi használhatatlan díszletet, bútort szállíttattak el, aminek következtében egy teljesen átlátható és tágas  díszletraktár várja az új produkciókat, s megújult a Dalszínház utcai Szervezés irodája is.

Mindebből persze a közönség keveset tapasztalhat, de ne feledjük: az épület a színészek munkahelye, és munkahelyi körülményeik ugyanolyan fontosak, mint bárki másé.

Fotó: Juhász ÉvaAmit viszont a színházszerető közönség is megérezhet a "bőrén", az az új évad és az új bemutatók, amelyekről részletesen a színház honlapján olvashatnak. Rendezni fog a színházban például Eperjes Károly: egy klasszikust, Shakespeare Rómeó és Júliáját viszi színre, a bemutató 2020. március 27-én lesz. Őszinte kíváncsisággal várjuk, hogy a színész-rendezőnek 2019/2020-ban mit jelent ez a dráma. Mivel az új évad kapcsán folytatott színházi barangolásaink során úgy vettük észre, hogy túlnyomórészt "biztonságos", jól ismert/klasszikus darabok kerültek a reperoátokba, örömmel fedeztünk fel a Magyar Színház felsorolásában egy kortárs magyar darabot. A Holnapelőtt (Deres Péter) az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention) Ifjú Európa III. elnevezésű projektjének keretein belül jön létre, és egy apokaliptikus bújócskáról szól. Szerepel a felsorolásban egy horvát szerző műve is, FAGYI – nyolc szelet élet címmel, a címadás nem véletlen: egy cukrászdában játszódó vígjátékot takar. Miro Gavran darabjait egyébként többször játszották már magyar színházakban, de aki jobban meg akarja ismerni őt, annak Németországba kell majd utaznia, ahol ez évtől fogva rendszeresen megrendezik majd az úgynevezett Gavranfestet, ahol kizárólag az ő műveit adják majd elő.

Csiby Gergely /Fotó: Juhász ÉvaAmi a társulatot illeti, új tagokat üdvözölhetnek a körükben: Szatmári György a Miskolci Nemzeti Színházból érkezett Budapestre, Csiby Gergely a Vígszínházból szerződött át, s meg is kapta a Rumini felújított változatának címszerepét.

A színház egyébként ezzel az előadással nyitja kapuit szeptember 8-án.

Az első bemutató szeptember 28-án a PIN:OKKIO lesz, Collodi klasszikusának átdolgozásában a fabábu útja tévés tehetségkutatón, játéktermen és gyerekkereskedőkön keresztül vezet a boldog befejezésig.

Az új évadban közvetve Cserhalmi György is jelen lesz, ugyanis a Kaposvári Egyetem 5. éves hallgatói közül, Cserhalmi György osztályából 8 fiatal a színházban tölti majd szakmai gyakorlatát.

 

 

 

 

Magyar Színház, új évad, Eperjes Károly

 

 

Szólj hozzá!


Jászai Mari 13 évig kijárt saját sírjához

Jászai Mari 13 évig kijárt saját sírjához

A 170 évvel ezelőtt született két színésznőre, Jászai Marira és Blaha Lujzára emlékeztek hétfőn a Fiumei úti sírkertben Jászai Mari...
 
Színház naptár

Goldie Hawn, Bette Midler és Diane Keaton újra együtt

Családi vígjáték készül Goldie Hawn, Bette Midler és Diane Keaton főszereplésével, akik 24 éve az Elvált nők klubjában játszottak együtt – számolt be róla a Variety.com.

Az elit utolsó vacsorája

A k2 Színház február 22-én és 23-án mutatja be legújabb előadását Tarnóczi Jakab rendezésében a Mu Színházban, Búcsúkoncert címmel.
Új színdarabok