A nyáron komoly ráncfelvarrásokon esett át a Magyar Színház épülete

4 hete  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Zalán János igazgató megnyitotta az új évadot a Magyar Színházban – az új bemutatók ismertetése mellett komoly figyelmet kapott a színház épületének immáron kedvezőbb állapota.

A megújult Gobbi-klub (Fotó: Juhász Éva)

A Sinkovits Imre Színpadon felújították a klímát, a színház vendégszobáját, az irodaépületet, és 10 öltözőt is rendbe hoztak. Megújult a régi színész-napközi, a Gobbi-klub és így, a hangszigetelésnek, a padlófűtésnek és egyéb extráknak köszönhetően alkalmas lesz a színházi munkák mellett nyilvános beszélgetésekre, könyvbemutatókra, drámapedagógiai és érzékenyítő diákprogramok megtartására is. A díszletraktárból mintegy ezer köbméternyi használhatatlan díszletet, bútort szállíttattak el, aminek következtében egy teljesen átlátható és tágas  díszletraktár várja az új produkciókat, s megújult a Dalszínház utcai Szervezés irodája is.

Mindebből persze a közönség keveset tapasztalhat, de ne feledjük: az épület a színészek munkahelye, és munkahelyi körülményeik ugyanolyan fontosak, mint bárki másé.

Fotó: Juhász ÉvaAmit viszont a színházszerető közönség is megérezhet a "bőrén", az az új évad és az új bemutatók, amelyekről részletesen a színház honlapján olvashatnak. Rendezni fog a színházban például Eperjes Károly: egy klasszikust, Shakespeare Rómeó és Júliáját viszi színre, a bemutató 2020. március 27-én lesz. Őszinte kíváncsisággal várjuk, hogy a színész-rendezőnek 2019/2020-ban mit jelent ez a dráma. Mivel az új évad kapcsán folytatott színházi barangolásaink során úgy vettük észre, hogy túlnyomórészt "biztonságos", jól ismert/klasszikus darabok kerültek a reperoátokba, örömmel fedeztünk fel a Magyar Színház felsorolásában egy kortárs magyar darabot. A Holnapelőtt (Deres Péter) az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention) Ifjú Európa III. elnevezésű projektjének keretein belül jön létre, és egy apokaliptikus bújócskáról szól. Szerepel a felsorolásban egy horvát szerző műve is, FAGYI – nyolc szelet élet címmel, a címadás nem véletlen: egy cukrászdában játszódó vígjátékot takar. Miro Gavran darabjait egyébként többször játszották már magyar színházakban, de aki jobban meg akarja ismerni őt, annak Németországba kell majd utaznia, ahol ez évtől fogva rendszeresen megrendezik majd az úgynevezett Gavranfestet, ahol kizárólag az ő műveit adják majd elő.

Csiby Gergely /Fotó: Juhász ÉvaAmi a társulatot illeti, új tagokat üdvözölhetnek a körükben: Szatmári György a Miskolci Nemzeti Színházból érkezett Budapestre, Csiby Gergely a Vígszínházból szerződött át, s meg is kapta a Rumini felújított változatának címszerepét.

A színház egyébként ezzel az előadással nyitja kapuit szeptember 8-án.

Az első bemutató szeptember 28-án a PIN:OKKIO lesz, Collodi klasszikusának átdolgozásában a fabábu útja tévés tehetségkutatón, játéktermen és gyerekkereskedőkön keresztül vezet a boldog befejezésig.

Az új évadban közvetve Cserhalmi György is jelen lesz, ugyanis a Kaposvári Egyetem 5. éves hallgatói közül, Cserhalmi György osztályából 8 fiatal a színházban tölti majd szakmai gyakorlatát.

 

 

 

 

Magyar Színház, új évad, Eperjes Károly

 

 

Szólj hozzá!


Ma van a magyar dráma napja

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napján magyar szerzők műveivel, rendhagyó programokkal és díjátadóval is ünnepelnek a színházak országszerte és a határon túl is.
 
Színház naptár

Magyar színházi siker Bresztben

Magyar siker született a Belaya Vezha Nemzetközi Színházi Fesztiválon: a fődíjat a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös produkciója, a Ványa bácsi hozta el.

35 év után bezárja a színitanodáját Gór Nagy Mária

Az elmúlt három évtized alatt Gór Nagy vezetésével a tanoda előkelő helyet vívott ki magának a hazai színészképzésben, többek között Liptai Claudia, Ábel Anita, Farkasházi Réka, Ullmann Mónika, Szabó P. Szilveszter, Miller Zoltán is itt kezdte a pályafutását – írja a Bors.
Új színdarabok