A Múzeumok éjszakáján Ádám Ottóra emlékeznek a Bajor Gizi Színészmúzeumban

2023. June 22.  ·   hír   ·  koncert.hu, MTI

A Múzeumok éjszakája programsorozat nyitóeseményeként Ádám Ottó és színháza címmel kamarakiállítás nyílik a Bajor Gizi Színészmúzeumban szombaton.

Fotó: Ádám Ottó a Hevesi Sándor téri Magyar Színház művészbejárójában (1962.). Fortepan / Kotnyek Antal

A Bajor Gizi Színészmúzeumban szombaton 16 órakor Ádám Ottó életművét bemutató kiállítással kezdődik a múzeumok éjszakája. Méltán, hiszen számos nagy sikerű, jelentős előadás fűződik a rendező nevéhez, több évtizedes jelenlétével pedig meghatározta a hazai színházi életet.

A kiállítás középpontjában Ádám Ottó pályaképének megrajzolása mellett a magyar színháztörténet legendás előadásai állnak. Ádám Ottó kezdeményezte Háy Gyula írói szilenciumának megszüntetését, s ő vitte színre Magyarországon először Sütő András Csillag a máglyán című művét. A Madách Színházban többek között olyan művészekkel dolgozhatott együtt, mint Pécsi Sándor, Uray Tivadar, Tolnay Klári, Kiss Manyi, Gábor Miklós, Mensáros László, Psota Irén és Domján Edit. A kiállítás megnyitóján közreműködik Ádám Eszter operaénekes, valamint Bodolay Géza, aki Götz Béla díszlettervezővel és B. Turán Róbert drámaíró, dramaturggal fog beszélgetni. 17.30-tól Pocsai Krisztina (ének) és Oláh Dezső (zongora) lép fel. A kiállítás június 24. és december 31. között, szerdától vasárnapig 14 és 18 óra között tekinthető meg.

Az este folyamán Balog István Jupiter Theátruma vagy A vándorló színészek című egyfelvonásos szórakoztató története látható a Színház- és Filmművészeti Egyetem színészhallgatói előadásában, majd a Tessék zenekar ad koncertet.

Késő este A turné című Bereményi-film alkotóival lesz beszélgetés Kardos Sándor operatőrrel és Darvas Ferenc zeneszerzővel, majd a filmet is levetítik.

Az állandó kiállítást Bagó Bertalan rendező tárlatvezetésével lehet megtekinteni, az időszaki Petőfi-kiállítás termében pedig Hunyadi Máté színművész előadásában megzenésített Petőfi-versek hallhatók.

A Bajor Gizi Színészmúzeum alagsora egy éjszaka erejéig átváltozik árnyszínházi laboratóriummá: az OSZMI Bábtár munkatársai az Árnyak Birodalmába invitálják a látogatókat, az előadás óránkénti ismétléssel 19 és 23 óra között tekinthető meg.

A programok a Múzeumok éjszakája karszalaggal látogathatók.

Múzeumok éjszakája, Bajor Gizi Színészmúzeum, Ádám Ottó

 

 

Szólj hozzá!


Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda...
 
Színház naptár

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...

A majdnem tökéletes boldogság receptje

A LIAison és a Füst sikere után megszületett Pokorny Lia legújabb önálló estje. A majdnem tökéletes boldogság receptje című előadás április 12-én a MOMKultban debütál, és onnantól kezdődően havonta látható majd Budapesten és az ország különböző pontjain.
Új színdarabok
Liliom
Liliom
Budapest 
Liliom
Liliom
Budapest 
A PÁL UTCAI FIÚK
A PÁL UTCAI FIÚK
Százhalombatta 
Mindenki megvan? Dr....
Mindenki megvan? Dr....
Székesfehérvár 
A három sárkány
Megmaradni
Megmaradni
Budapest 
Megmaradni
Megmaradni
Budapest