A minisztérium átalakítaná a színművészetit

2020. May 27.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Új modellben működtetné tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetemet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Fotó: SZFE

"A Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni. Az átszervezéssel az egyetem képessé válhat arra, hogy feladatellátása megfeleljen a minőségi elvárásoknak. A törvénytervezet célja, hogy még tovább erősödjön az egyetem hazai és nemzetközi szinten elismert tudásközpontként betöltött szerepe, és a jövőben olyan, együttműködésekre képes intézményként működjön, amely a magyar kultúra fejlődését is biztosítja" – olvasható a közleményben.

Arról az Index számolt be, hogy a parlament honlapjára feltöltött és Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslatból a következők derülnek ki:

  • az egyetem alapítványi egyetemmé válik;
  • létrehozzák a fenntartó alapítványt, a Színház és Filmművészeti Egyetemért Alapítványt;
  • a fenntartó alapítvány ingyenesen megkapja az egyetem ingatlanait és vagyonát. 

Upor László, az egyetem rektorhelyettese így nyilatkozott:

“Más egyetemek nyomán minket is alapítványi fenntartásúvá készülnek alakítani, méghozzá erőltetett tempóban, már jövő januártól. Számtalan a kérdés, a tisztázatlan pont. Kérvényeztük, hogy legalább az előkészítésre szánt veszélyesen rövid időt hosszabbítsa meg a fenntartó. Friss hír, hogy erre nem kapunk lehetőséget. A vezetőség most egy sor kérdést intézett a miniszterhez, várjuk a fejleményeket”.

 

 

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Innovációs és Technológiai Minisztérium, alapítvány

 

 

Szólj hozzá!


Országúton: Fellini filmjét viszik színre a Békéscsabán

Országúton: Fellini filmjét viszik színre a...

Ez lesz a Jókai Színház színház "nagy klasszikusa" az évadban – a színpadi adaptációt Kiss József készítette és rendezi.
 
Színház naptár

LENNI vagy NEM LENNI? – gála a Pécsi Harmadik Színház életben maradásáért

Noha neves művészek mondanak le bevételükről a teátrum javára és civil szervezésben is érkeznek a támogatások, a szakmán belüli felajánlások, a Harmadik Színház továbbra is küzd az életben maradásért. Március 15-én 17 órakor a színházban egy nagyszabású gálaműsor lesz, mellyel mintegy félszáz népszerű színművész...

24 órán át folyamatosan játssza ugyanazt a hétperces jelenetet a színésznő

A londoni Young Vic színház The Second Woman című előadásában lép fel Ruth Wilson, Golden Globe- és Laurence Olivier-díjas színésznő.
Új színdarabok