A minisztérium átalakítaná a színművészetit

2020. May 27.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Új modellben működtetné tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetemet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Fotó: SZFE

"A Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni. Az átszervezéssel az egyetem képessé válhat arra, hogy feladatellátása megfeleljen a minőségi elvárásoknak. A törvénytervezet célja, hogy még tovább erősödjön az egyetem hazai és nemzetközi szinten elismert tudásközpontként betöltött szerepe, és a jövőben olyan, együttműködésekre képes intézményként működjön, amely a magyar kultúra fejlődését is biztosítja" – olvasható a közleményben.

Arról az Index számolt be, hogy a parlament honlapjára feltöltött és Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslatból a következők derülnek ki:

  • az egyetem alapítványi egyetemmé válik;
  • létrehozzák a fenntartó alapítványt, a Színház és Filmművészeti Egyetemért Alapítványt;
  • a fenntartó alapítvány ingyenesen megkapja az egyetem ingatlanait és vagyonát. 

Upor László, az egyetem rektorhelyettese így nyilatkozott:

“Más egyetemek nyomán minket is alapítványi fenntartásúvá készülnek alakítani, méghozzá erőltetett tempóban, már jövő januártól. Számtalan a kérdés, a tisztázatlan pont. Kérvényeztük, hogy legalább az előkészítésre szánt veszélyesen rövid időt hosszabbítsa meg a fenntartó. Friss hír, hogy erre nem kapunk lehetőséget. A vezetőség most egy sor kérdést intézett a miniszterhez, várjuk a fejleményeket”.

 

 

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Innovációs és Technológiai Minisztérium, alapítvány

 

 

Szólj hozzá!


Ideiglenesen Szentesre költözik a Békéscsabai Jókai Színház

Ideiglenesen Szentesre költözik a Békéscsabai Jókai...

Mivel a békéscsabai színházat három hónapra energiatakarékossági okokból be kell zárni, az arra az időszakra tervezett bemutatókat a teátrum az...
 
Színház naptár

Párker Péter, avagy a legvidámabb redpill kontent

Összeesküvés elméletek, elmagányosodás, torzított valóságok – az internet toxikus hatásait állítja reflektorfénybe a Tér12 Kulturális Egyesület új produkciója.

Fák nőnek az egykori Nemzeti Színház romjain

Nyolcvan fát ültetnek a megújuló Blaha Lujza térre, a fásítási akció már kedden elkezdődött.
Új színdarabok