A koronavírus fagyhalált hozott a Frozen musical-re a Broadwayn

2020. May 31.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

A nagy költségvetésű Frozen musical nem tér vissza, amikor a színházak újraindulnak a Broadwayn – ez az első eset, hogy egy már sikerrel játszott előadást teljesen levesznek a műsorról a koronavírus-járvány következményei miatt.

A koronavírus fagyhalált hozott a Frozen musical-re a Broadwayn

Ami innen nézve persze érthetetlen, hiszen a 2018 márciusában bemutatott zenés darab  azóta az első öt Broadway produkció között szerepelt, gyakran több mint 1 millió – volt olyan, hogy kettőt –  dollárt hozva a konyhára. Hetente.

Eddig csak azok a showk jelentettek be halasztást vagy törlést, amelyek a hivatalos bemutatóra vártak. Mi több, a  Disney továbbra is műsoron tartja a Broadwayn az Oroszlánkirályt és az Aladdint, valamint öt Frozen produkciót világszerte. Viszont azt nyilatkozták, hogy ezen a helyen mindhárom produkciót nem tudják finanszírozni.

A Disney szó alatt a Disney Theatrical Productiont értjük, akik egy fillér támogatást nem kapnak az anyavállalattól (Walt Disney Company),  a színpadi show-iknak anyagilag önellátónak kell lenniük. A Frozen musical az Oscar-díjas Disney film franchise-a, Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez zenéjével és dalszövegeivel. A Broadway három Disney-darabja közül a Frozen volt a leggyengébb pénzügyileg, ám még mindig rentábilisnak volt mondható. A Frozen 2 film 2019 végén történő bemutatása fellendítette a jegyértékesítést, a diadalmenetre a film megjelenését követő hónapokban került volna sor, ami az ismert okok miatt félbeszakadt, s úgy tűnik, a tulajdonosok nem bíznak abban, hogy a tavaly év végi fagy lehelete kitart a Broadway újranyitásáig.

A Broadway előadásait március 12-én függesztették fel. Ekkor 31 produkció futott, nyolc új előadás premierje előtt álltak és további nyolc előadás próbái folytak – már a tavaszi szezonra készülve.

A Színészek Társaságának Szövetsége (vagy valami ilyesmi...), ami 51 000 színészt és színpadi menedzsert képvisel, felháborodva reagált a Disney döntésére, és sürgette New York és az ország döntéshozóit, hogy mentsék meg a művészeti ágazatot.

"A művészeti és szórakoztató szektor hajtja a New York-i gazdaságot, csakúgy, mint az ország nagyvárosaiban máshol. A következő napokban és hetekben hozott döntések meghatározzák a művészeti ágazat jövőjét az elkövetkező évtizedre" – mondta.

(cbc)

 

Frozen, musical, Broadway, koronavírus-járvány

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest