A Katona jubileumi, 40. évada, amelyben Bán Jánosról kisbolygót neveztek el

2023. June 17.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

2023. június 16-án megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a színház minden dolgozója büszke lehet rá, hogy a folyamatosan fennálló gazdasági nehézségek ellenére a 40. évad az intézmény gyökereihez méltó módon zajlott le.

Fotó: Katona József Színház

Arculatfrissítés, színikritikus díjeső, külföldi vendégjátékok, nagysikerű bemutatók – köztük a Sufni-projekt mentorprogram darabjaival –, beszélgetés az első Katonás előadásról, A manóról, HVG-s videósorozat Tillával, retrospektív beszélgetések a Fidelioval közösen, Katona40 Sétaszínház a Behívó szervezésében és végül egy majd 9000 embert megmozgató Csinibaba-Táncdalfesztivál az egyik legnépszerűbb koncerthelyszínen, a Budapest Parkban. Ez mind-mind része volt az ünnepi, 40. évadnak.

Idén a színház három játszóhelyén 105%-os látogatottság mellett összesen 540 előadást láthatott mintegy 97000 néző.

Legtöbbször, azaz 168-szor Mészáros Béla lépett színpadra, őt 161 előadással Rajkai Zoltán, 152 estével pedig Vizi Dávid követte.

Az évadzáró elején néma felállással emlékeztek Hoffmann Évára, aki nyugdíjba vonulásáig 34 éven át volt a Katona kellékese, kelléktárvezetője, a portaszolgálat munkatársára Molnárné Faddi Évára, valamint a színház alapító tagjára, a Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészre, a Nemzet Színészére, Máthé Erzsire.

A hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészeti díjakat. Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi húsz éve alapítottMentes Júlia vehette át.

A társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért odaítélt PUKK-díjat, Vizi Dávid kapta a Tíz eszkimóban megformált szerepéért. A MASZK Országos Színészegyesület nevében az évadzárón Hegedűs D. Géza átadta Rujder Viviennek a Soós Imre-díjat.

A 2022/23-as évad szakmai elismerései; nyolc kategóriában tíz díjat nyert a Katona József Színház a Színházi Kritikusok Céhének 43. Díjátadóján:

Legjobb előadás megosztva: Káli holtak, Melancholy Rooms
Legjobb rendezés: Káli holtak, Dömötör András
Legjobb női epizódszereplő: Fullajtár Andrea, Káli holtak
Legjobb férfi főszereplő: Tasnádi Bence, Káli holtak
Legjobb férfi epizódszereplő: Mészáros Béla, Isten, haza, család
Legjobb színházi díszlet: Melancholy Rooms, Giliga Ilka
Legjobb színházi zene: Hunyadi Máté-Bencsik Levente, Melancholy Rooms
Legjobb új magyar dráma megosztva: Spiró György: Főtitkárok - Térey János: Káli holtak

Psota Irén-díj - Szirtes Ági
Arany Medál-díj - az év színésznője - Pálmai Anna
eSzínház Fesztivál - Papageno különdíj: Mennyekbe vágtató prolibusz. Rendező: Tarnóczi Jakab és Török Marcell Összeállította: Fekete Ernő.

Bán Jánosról pedig kisbolygót neveztek el.

A tervek szerint a 2023/24-es évad első két premierjét októberben tartják.

Kocsis Gergely Kedd című művét a szerző rendezi a Kamrában, majd Székely Kriszta, Szabó-Székely Árminnal közösen dolgozva Madách Imre Az ember tragédiájából, Embtrag címen készít előadást a nagyszínpadon.

A bemutatók sora december közepén folytatódik; Amíg Fehér Balázs Benő, Laboda Kornél adaptációjában, Boris Vian Pekingi ősz című darabját próbálja a Kamrában, a Katonában Tarnóczi Jakab az Extázis munkacímű előadást állítja színpadra. A szövegkönyvet a rendező és Varga Zsófia dramaturg közösen írja.

Az évad második fele – a tervek szerint – a következőképpen alakul: 2024 februárjában Ruben Östlund Lavina című filmjéből Pelsőczy Réka készít színpadi változatot a Belvárosi Színházban. Az előadás a Katona és az Orlai Produkció együttműködésében valósul meg. Áprilisban Kizlinger Lilla, a Sufni-projekt II. keretein belül, Weöres Sándor azonos című műve alapján a Psychét viszi színre, Bíró Zsombor Auréllal közös átdolgozásban. A mentorprogramot Zsámbéki Gábor vezeti. Eközben Horváth Péter Jóccakát című darabját Ascher Tamás rendezi a Kamrában. Ezzel párhuzamosan Dömötör András, Laboda Kornél és Benedek Albert adaptációjában a Mefisztóland munkacímű produkciót Dömötör András állítja színpadra a Katonában.

A 2023/24-es évad utolsó premierjére – előbemutatóként – várhatóan júniusban kerül majd sor; szintén a Sufni-projekt II. részeként Kosztolányi Dezső Aranysárkány című regénye alapján Sárszeg - világmegnemváltás címmel készít előadást Antal Bálint.

Ősztől öt új tag, Gloviczki Bernát, Jakab Balázs, Kanyó Kata, Pásztor Dániel színművészek, a Fullajtár –Zsámbéki, majd Jákfalvi-Tárnoki osztály idén végzős növendékei, valamint Szabó-Székely Ármin dramaturg csatlakozik a színházhoz.

Az augusztus-szeptember-októberi műsorra július 17-től lehet majd jegyeket váltani a katona.jegymester.hu oldalon.

Katona József Színház, évadzáró, Bán János, kisbolygó

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok