A Katona évadzáróján is megemlékeztek Haumann Péterről

2022. June 16.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Évadot zárt a Katona. A társulati elején néma felállással emlékeztek a nemrég elhunyt Haumann Péterről, aki 1994 és 2016 között, huszonkét éven át volt a társulat tagja, valamint Magyar Lászlóra, aki 1984-től 1994-ig, majd 1998-tól 2000-ig volt a színház legendás művészeti titkára.

Fotók: Horváth Máté

Máté Gábor elmondta: a korábbi évek után sajnos nem csitulnak a kihívások.

Miként szinte az egész hazai kulturális élet, úgy a Katona is újabb nehézségekkel teli időszakot élt és él meg. A járvány mérséklődésével nagyjából egy időben kitörő orosz-ukrán háború és a brutális infláció sem a munkatársaknak, sem a közönségnek nem hagyott időt a fellélegzésre. A színházbajárási szokások mára eltérnek a korábban megszokottól, és a látogatási hajlandóság, valamint a fizetőképesség is jelentősen megváltozott az elmúlt időszakban.

Komoly kihívás a színházak, így a Katona számára is, hogy miként reagáljon jól, érzékenyen a változásokra úgy, hogy nézőit – akik kitartásáért továbbra is végtelenül hálás a társulat - mégis megőrizze. Az előttünk álló hónapokban azért is dolgoznak majd, hogy ezekre a kérdésekre válaszokat találjanak. Az igazgató ugyanakkor azt is kiemelte: óriási dolognak tartja, hogy a fent említettek ellenére a 2021/22-es terveket szinte hiánytalanul sikerült megvalósítani és tizenegy, többségében nagysikerű bemutatót tartottak, s a színház három játszóhelyén 101 százalékos látogatottság mellett összesen 395 előadást láthattak a nézők. (A járvány miatt 48 előadás maradt el, tízet viszont beugrással sikerült megmenteni.)

2022 őszén a Katona József Színház 40. évada veszi kezdetét.

A tervek szerint a 2022/23-as évad első három premierjét októberben tartják.

Jevgenyis Griskovec kortárs orosz író Tél című művét Dankó István rendezi a Sufniban. Ezzel párhuzamosan A mi osztályunk sikere óta széles körben ismert lengyel kortárs író, Tadeusz Słobodzianek A zseni című darabját Ascher Tamás állítja színpadra a Kamrában. A Katona első bemutatója Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámája lesz, Székely Kriszta rendezésében. Szintén októberben kerül sor egy különleges online előadás felvételére is a Sufniban. Az eSzínház inkubátorprogramjának részeként Nádas Péter Találkozás című drámáját Török Marcell rendezi.

Jövőre a nagy érdeklődésre való tekintettel Vajdai Vilmos rendezése, a Nem vagyunk mi barbárok a Sufniból átkerül a Kamrába. Augusztus 25-én pedig utoljára lesz látható a Poppea megkoronázása a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az előadás rendezője Székely Kriszta.

A bemutatók következő blokkja december közepén várható; Bagossy Júlia, a Sufni-projekt keretein belül, Euripidész drámája alapján a Médeiat viszi színre. Eközben Tarnóczi Jakab a Magányos emberek - családi együttlét Gerhart Hauptmann drámája alapján munkacímű előadást próbálja majd a Kamrában. Ezt követően Grecsó Krisztián Tíz eszkimó munkacímű darabját Máté Gábor állítja színpadra.

Az évad második fele – a tervek szerint – a következőképpen alakul: 2023 áprilisában folytatódik a Sufni-projekt. Dohy Balázs Wolfram Lotz kortárs német író A politikusok munkacímű művét rendezi . Ezzel párhuzamosan Stanisław Ignacy Witkiewicz lengyel író Vizityúk c. darabját Zsótér Sándor viszi színre a Kamrában. A 2022/23-as évad utolsó premierjére április második felében kerül majd sor. Ezt szintén Tarnóczi Jakab rendezi, Ring – Istenek alkonya – zenés erőpróba Wagner után – címmel.

 

A hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészeti díjakat. Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi tizenkilenc éve alapított – Tasnádi Bence vehette át. A társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért odaítélt PUKK-díjat Ujlaki Dénes kapta. A színész immáron másodszorra kapta meg ezt az elismerést, először 2011-ben ítélték oda neki A mizantróp-béli alakításáért.

Az augusztus-szeptember-októberi műsorra júliustól lehet majd jegyeket váltani a katona.jegymester.hu oldalon.

Katona József Színház, évadzáró, Haumann Péter

 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok