A Fővárosi Nagycirkuszban adták át a Magyar Teátrum Díjakat

2019. December 18.  ·   hír   ·  koncert.hu, MTI

A szakmai szervezet 2010-ben alapította meg azt a díjat, amellyel több mint 80 színházi háttér- és kiszolgálószakma ezernél több képviselője közül választva ismeri el az azokat magas szinten művelő szakembereket. A Magyar Teátrum Díjra való jelölés, két, állami díjjal kitüntetett, neves művész jelölése, illetve a szakembert foglalkoztató színház igazgatójának döntése alapján születik.

A Fővárosi Nagycirkuszban adták át a Magyar Teátrum Díjakat

Az aranyozott csapágygolyót formáló díjat megkaphatja bármely színházi háttérszakma művelője, aki munkájával, személyiségével, a magyar színházművészet iránti odaadásával rászolgált erre. A díj összegének felét a díjazott színháza állja, a másik felét színházszakmai cégek biztosítják.

Az idei Magyar Teátrum Díjat Áts Zoltán, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház fővilágosítója, Farkas István, a Kolibri Színház műszaki vezetője, Lázár Rita, az egri Gárdonyi Géza Színház rendezőasszisztense, Szalai József, a kaposvári Csiky Gergely Színház szcenikai és műszaki igazgatója, Szórádi Béla, a Soproni Petőfi Színház fő kellékese és Szűcsborus János, a Madách Színház főmérnöke nyerte el.

A Magyar Teátrumi Társaság díjaival együtt adták át a Magyar Teátrum Életműdíjat, amelyet az idén Felkai Eszter színművésznek, a Békéscsabai Jókai Színház örökös tagjának ítéltek oda.

A Nemzetiségi különdíjat Herczinger Ildikó közönségszervező, a Magyarországi Német Színház felterjesztésére nyerte el. A Határon túli különdíjat Fóris Csaba világosítónak, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház munkatársának ítélték oda.

Szintén a gálán adták át az egyik tagszervezet, a Magyar Színháztechnikai Szövetség által 2014-ben alapított, a magyarországi színháztechnika nagy alakjáról, a Magyar Állami Operaház első mérnökéről elnevezett Tolnay Pál életműdíjat, amelyet ezúttal Szolga István, a Szabad Tér Színház műszaki igazgatója nyert el. Az életműdíj olyan több évtizedes műszaki tevékenység elismerése, amely segített abban, hogy a technikai haladás bekerüljön a magyar színházak világába.

A színpadi produkciókkal kísért ünnepségen Proscaenium-emlékgyűrűt kapott Szabó-Jilek Iván, gépészmérnök, színházi konzulens, színháztechnológiai tervező. Az idén második alkalommal átadott díjjal a Magyar Színháztechnikai Szövetség elnöksége a magyar színháztechnika folyamatos fejlesztéséért, a szövetség megalapításának kezdeményezéséért és a megszervezésben való aktív részvételéért, valamint a Színháztechnikai Fórum és a Színpad című folyóirat megalapításával és kiadásával a színházi-műszaki közösségért végzett több mint öt évtizedes, sokoldalú munkáját ismerte el.

 

Magyar Teátrum Díjak

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok