A fesztivál, amely színházzal és zenével gyógyít

2022. April 22.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

A színháznak gyógyító ereje van. Erre a megállapításra épül az V. Lélektől-lélekig A Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja, melyet április 22-24. között immár ötödik alkalommal rendeznek meg a Veszprémi Petőfi Színházban. A három nap során színes, aktuális problémákat, kérdéseket boncolgató programjaikkal, előadásaikkal várják a feltöltődni vágyókat minden korosztályból.

A fesztivál, amely színházzal és zenével gyógyít

A testi-lelki-szellemi egészséggel foglalkozó összművészeti fesztivál egyedülálló az országban. A 2017-ben életre hívott rendezvénycélja, hogy bebizonyítsák a színház és a művészetek a társadalom egyik legfontosabb mentálhigiénés terepei tudnak lenni. 

Művészetterápia, amely biztosan segít

A három nap alatt minden korosztály megtalálja az őt legjobban érintő és érdeklő témákat a különböző műfajok, így előadások, vetítések, mese, tánc, kiállítás, beszélgetések révén. A komoly, lelket érintő témák feldolgozását, a lélektől-lélekig ható érzést segíti az eseményeket végig kísérő kiegészítő programok színes kavalkádja.

További információk itt.

„A hagyományos kiállításmegnyitón túl – ahol Hullan Zsuzsa, a Vígszínház színművésze, valamint Dr. Kollányi András mutatkoznak be művészetterápiaként alkalmazott alkotó tevékenységével – a könnyűzenei és a tánc is erőteljesen megjelenik a Fesztiválon. Így találkozhatnak a Cholnoky Táncművészeti Stúdió tehetséges diákjaival, illetve Fesztiválunk oszlopos tagjával, Tóth Károly kerekesszékes táncművésszel, HR-szakemberrel. De Léleknyitogató Ceremóniánkon egy lélekemelő, erre az alkalomra készített produkcióval készülnek a PetőfIfiAkadémistáink, Társulatunk angyalkájával, Fesztiválunk állandó fellépőjével, Gyöngyösy Dórával közreműködve” – árulta el Kellerné Egresi Zsuzsanna, a Fesztivál megálmodója, igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember.

Új elem: a kortárs irodalom

Fiatal írók-költők írásaiból készült kisfilmeket is bemutatnak, melyek után feldolgozó beszélgetéssel világítanak rá az adott problémákra. Speciális, a fesztiválra készült darab, az Árva szörny ősbemutatójával is készülnek, mely a napjainkban fokozottan jelen lévő, mindenkit érintő, az élet szinte minden területén megjelenő magatartási zavarokat, lelki bántalmazásokat, munkahelyi- és egyéb közösségekben gyakran előforduló, romboló személyiségek miatt kialakult nehézségeket világítja meg. De idén is nagy hangsúlyt kap a gyermek- és ifjúsági korosztály és az őket érintő problémák, így nem csak Érzékenyítőcske kiegészítő programunkkal várják a gyermek- és ifjúsági nézőket, de Erich Kästner ismert regénye, A két Lotti című, aktuális problémákat boncolgató, vidám, gyermek előadása is látható lesz.

Tematikusan válogatott előadásokat hívnak budapesti és vidéki színházakból, így látható lesz  a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Csak lazán című előadása, valamint Alessandro Baricco: Novecento című monodrámája, mely Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes művész előadásában, valamint Pingiczer Szilárd jazz-zongorista kíséretében látható, hallható.

A zene és a figyelem ereje

A társulat hisz abban, hogy a könnyűzenével is lehet érzékenyíteni! Idén Oláh Ibolyát és Pápai Rómeót köszönthetik egy stúdióbeszélgetés keretében, ahol őszintén vallanak a kisebbségek helyzetéről a művészetekben. Az énekesnő és a színművész egy meglepetéssel is készül a nézőknek.

A három nap alatt minden korosztály megtalálja az őt legjobban érintő és érdeklő témákat a különböző műfajok, így előadások, vetítések, mese, tánc, kiállítás, beszélgetések révén. A komoly, lelket érintő témák feldolgozását, a lélektől-lélekig ható érzést segíti az eseményeket végig kísérő kiegészítő programok színes kavalkádja.

Lélektől-lélekig, fesztivál, Veszprémi Petőfi Színház

 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok